Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ve svém volnu zachránil lidský život

KRAJ – Chlapci poskytnul na pláži první pomoc. 

Policista por. Mgr. Michal Jirmann zažil na své nedávné dovolené v Chorvatsku s rodinou situaci, na kterou nikdy nezapomene. Na pláži byl svědkem toho, jak z moře vytahují bezvládné tělo chlapce. Bez váhání přispěchal k chlapci, který v té době už nedýchal. Začal okamžitě provádět srdeční masáž a veškeré kroky vedoucí k záchraně jeho života. „Kolem stálo zhruba 15 lidí, kteří situaci pouze přihlíželi. Nikdo z nich nezačal s oživováním, vyjma jednoho dalšího muže. Mně to v tu chvíli naskočilo automaticky, vybavila se mi řada situací, kdy jsem ve službě zachoval obdobně,“ popisuje situaci policista, který slouží na integrovaném operačním středisku Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Každá sekunda byla v tu chvíli rozhodující

„Vůbec nevím, jak dlouho to celé trvalo, nekoukal jsem kolem, nepočítal jsem čas. V oživování mi pomáhal ještě jeden muž. Přestože byl cizinec, měli jsme společný a jasný cíl a rozdělili jsme si úkoly při poskytování srdeční masáže,“ uvádí poručík Jirmann a dodává, že v mezidobí někdo z přihlížejících přivolal záchranáře.

První úlevu v oživování přinesl moment, kdy chlapec vyplivnul vodu a začal sám pomalu dýchat. „Na ten okamžik nikdy nezapomenu, zůstane hluboko v mém srdci. Pro všechny na místě to byl silný moment, který zapůsobil i preventivně. I děti měly následně z vody obrovský respekt…“, uzavírá poručík Jirmann.

Další úleva přišla o pár dní později, a to z informace od delegátky cestovní kanceláře: „Pane Jirmanne, kluk je v pořádku…. Taky děkuji zdravím…“.

Zdravotní stav chlapce se už nezhoršil, vyplývá z čerstvého vyjádření delegátky.

Dnes se už zase poručík Jirmann věnuje plnění služebních úkolů, na tísňové lince 158 přijímá telefonáty oznamovatelů a snaží se jim pomáhat ve svízelných situacích.

"I přestože pomáhá u Policie ČR lidem denně touto „virtuální“ formou, tak na dovolené neváhal správným způsobem zúročit dosavadní dlouholeté zkušenosti ze služby a okamžitě poskytnout na místě první pomoc, za což mu právem náleží upřímné poděkování," ohodnotil kladně počin našeho policisty plk. Mgr. Petr Sehnoutka, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

mjr. Magdaléna Vlčková
24.8.2023

Text je anonymizován a redakčně krácen.

Odkazy do noveho okna

por. Jirmann - IOS

por. Jirmann - IOS 

Detailní náhled

por. Jirmann IOS

por. Jirmann IOS 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem