Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve škole na Krymu vybuchla podomácku vyrobená bomba, zabila 13 lidí

17. října 2018 Třináct mrtvých a více než padesát zraněných si podle předběžné bilance vyžádal výbuch ve škole v Kerči na anektovaném Krymu, uvedla ve středu agentura Reuters. Podle zástupce ruské Národní gardy ve škole vybuchlo podomácku vyrobené zařízení, policie případ vyšetřuje jako teroristický útok. Na místě zasahují sanitky, hasiči a policisté. 

Ačkoli se v médiích nejprve objevila zpráva, že na místě explodovala plynová láhev, agentura Reuters s odkazem na ruskou Národní gardu informovala, že výbuch zapříčinila podomácku vyrobená bomba. Ta měla údajně obsahovat malé kusy železa. Podle vyšetřovatelů bylo výbušné zařízení umístěno ve školní jídelně.

Agentura TASS informovala, že vyšetřovací výbor zahájil trestní řízení podle článku o terorismu. Také zástupce velitele gardy Sergeje Melikova potvrdil, že jednotky na místě zasahují podle pokynů týkajících se likvidace následků teroristického útoku. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že na místo vyšle na pomoc armádu. 

„Stáli jsme s dětmi na ulici, když jsme uslyšeli silnou ránu. Okna ze dvou poschodí prostě vypadla,“ řekl očitý svědek podle serveru KerčInfo. Kolemjdoucí a žáci střední průmyslové školy pak pomáhali vynášet zraněné. 

„Je tady spousta zraněných, nakládají je do sanitek. Přijíždějí jedna za druhou,“ hlásil reportér stanice Kerč FM. „Oběťmi výbuchu se mohlo stát až deset lidí,“ uvedla agentura Interfax s tím, že zatím jde o nepotvrzené údaje. Ředitel školy pro místní televizní stanici uvedl, že mezi oběťmi jsou učitelé i studenti. 

„Výbuch si vyžádal mrtvé a mnoho zraněných,“ informovala agentura TASS, která se odvolává na policisty. Přesný počet obětí se ještě upřesňuje. V nemocnici hospitalizovali podle posledních informací 34 lidí.

Prezident Putin vyjádřil soustrast rodinám a přátelům obětí. Na místo podle svého vyjádření míří premiér okupovaného Krymu Sergej Aksjonov a místní ministerstvo pro krizové situace tam vyslalo vrtulníky a letadlo Il-76 s psychology a dalšími záchranáři. Policie evakuovala také další základní a mateřské školy v Kerči. 

„Odjel jsem rychle do Kerčské školy, abych koordinoval odstraňování následků incidentu, ujasnil si, jak k němu došlo a pomohl obětem. Příčiny výbuchů vyšetřují příslušné orgány. Na místě jsou všechny pohotovostní služby,“ napsal na Facebooku Aksjonov.

Na místo výbuchu míří také ruské ministryně školství a zdravotnictví. 

Odkaz na video: https://zpravy.idnes.cz/krym-vybuch-plynu-kerc-skola-dia-/zahranicni.aspx?c=A181017_115826_zahranicni_kha

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/krym-vybuch-plynu-kerc-skola-dia-/zahranicni.aspx?c=A181017_115826_zahranicni_kha

vytisknout  e-mailem