Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve Frankfurtu zneškodnili bombu z války. Nad městem byl uzavřen vzdušný prostor a vlaky jezdily oklikou

7. července 2019 Frankfurt nad Mohanem (Německo) Pyrotechnikům v německém Frankfurtu nad Mohanem se v neděli odpoledne podařilo zneškodnit leteckou bombu z druhé světové války, nalezenou při stavebních pracích. Akce, kvůli které muselo být vyklizeno sídlo Evropské centrální banky a na 16 500 lidí muselo opustit své domovy, skončila dříve, než se čekalo. 

„Šlo to hladce,“ řekl mluvčí pyrotechniků. Podle zpráv na Twitteru byla celá akce dokončena před 15:40 SELČ. Poté byly zrušeny všechny uzávěry a obyvatelé se mohli začít vracet domů.

Ještě dopoledne policisté i za použití termokamer kontrolovali, zda ve vyklizené oblasti nezůstali žádní lidé. Celá evakuace nakonec trvala mnohem déle, než se původně očekávalo. Pyrotechnici tak mohli začít se samotným zneškodněním bomby až před 14:30 místo poledne, uvedl server hessenschau.de. Původně se očekávalo, že zneškodnění bomby bude trvat zhruba čtyři hodiny.

Puma o hmotnosti 500 kilogramů, kterou za druhé světové války nad Frankfurtem shodilo americké letectvo, měla dvě roznětky. Podle portálu t-online.de mohly problémy nastat při zneškodňování té, která se nachází pod zemí. Pyrotechnici rozhodně neplánovali kontrolovaný odpal bomby, uvedl server.

Lidé museli počítat s komplikacemi v provozu městské hromadné dopravy, na železnici i v letecké dopravě. Dálkové vlaky, které běžně projíždějí kolem vyklizené oblasti, jezdily po objízdných trasách. Řízení letového provozu pak také dočasně uzavřelo vzdušný prostor nad Frankfurtem. Po určitou dobu nesměly plout lodi po Mohanu.

I 74 let po skončení druhé světové války se nejen v Německu nacházejí nevybuchlé bomby. Největší evakuaci v poválečných dějinách Německo zažilo předloni v září, kdy kvůli nálezu více než tunové bomby v areálu frankfurtské univerzity muselo domovy opustit více než 60 000 lidí. Frankfurt má 700 000 obyvatel.

Fotogalerie: https://www.lidovky.cz/svet/slo-to-hladce-pyrotechnici-ve-frankfurtu-zneskodnili-500-kilovou-bombu-z-druhe-svetove-valky.A190707_172717_ln_zahranici_ele/foto/ELE7c8353_P201907070293601.jpg

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/slo-to-hladce-pyrotechnici-ve-frankfurtu-zneskodnili-500-kilovou-bombu-z-druhe-svetove-valky.A190707_172717_ln_zahranici_ele

vytisknout  e-mailem