Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Včasný zásah detektivů ušetřil miliony

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) trestně stíhá statutárního zástupce dobrovolného samosprávného sdružení občanů Hladinová záchranná služba, které má sídlo v Kovářově u Lipenského jezera.  

Obviněný muž v roce 2008 požádal o dotaci ze souhrnného rozpočtu EU a ze státního rozpočtu ČR v celkové výši cca 617 tisíc Euro (po přepočtu cca 15,5 mil. Kč). Ve své žádosti uvedl nepravdivé údaje, neboť deklaroval, že účelem dotace je vybudování ochranné hráze pro záchranné čluny. Jeho skutečným záměrem však bylo vybudování přístavu ke sportovním, rekreačním a komerčním účelům.
 
Pro zastření skutečných záměrů byla po dokončení stavby předstírána činnost fungující záchranné služby, ačkoliv přístav užívaly osoby v převážné většině nezpůsobilé k výkonu odborné záchranářské činnosti. Ty navíc nebyly vázány žádnou zvláštní povinností k záchraně života a zdraví nad rámec obecné povinnosti, kterou má ze zákona každý občan České republiky.
 
K čerpání dotace z veřejných rozpočtů nedošlo jen v důsledku včasného zásahu kriminalistů ÚOKFK.
 
Obviněný muž je trestně stíhán pro trestný čin poškození finančních zájmů Evropských společenství a trestný čin dotačního podvodu, které spáchal ve stádiu pokusu. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
3. ledna 2012

vytisknout  e-mailem