Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vážný přestupek na dálnici

Jihočeský kraj - Táborsko - Řidič luxusního vozidla se zřejmě domníval, že může jet, "co to dá". 

Minulý týden v sobotu řešili dopravní policisté z Dálničního oddělení Chotoviny vážný dopravní přestupek řidiče osobního vozidla tovární značky Bentley. Po 16. hod jel po dálnici D3 ve směru od Prahy na České Budějovice, řidič cizí státní příslušnost překročil nejvyšší povolenou rychlost v jízdě, kdy mu na 97 km (v katastru obce Soběslav) byla naměřena silničním rychloměrem typu RAMER 10C rychlost jízdy 194 km/h, po odpočtu odchylky 3 %, tedy rychlost 188 km/h a to v úseku, kde je nejvyšší dovolená rychlost stanovena zvláštním právním předpisem do 130 km/h.

Řidič byl za pomocí výstražného a zvukového znamení zastaven a zjištěn stav řidič. Na výzvu k provedení testu alkoholtesterem Dräger se podrobil dechové zkoušce s negativním výsledkem. Dále byl seznámen s tím, že vzhledem ke skutečnostem, kdy překročil nejvyšší dovolenou rychlost mimo obec o 50 km/h a více, nelze tento přestupek řešit na místě v příkazním řízení. Proto byla řidiči uložena kauce dle § 124a odst. 1 zák. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů,

Cizinec byl také na místě srozuměn, že věc překročení rychlosti bude oznámena do správního řízení obce s rozšířenou působností.

Některé osoby cizí státní příslušnosti se domnívají, že přestupky spáchané na území jiného státu nebudou projednány. Realita je však pravidelně přesvědčí, že zákony u nás platí pro všechny!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

28. března 2023

vytisknout  e-mailem