Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vazba je přísnější než zproštění výkonu služby

Stanovisko k polemice o vazebně stíhaných policistech.  

V posledních týdnech se velmi často v médiích a celé společnosti diskutují možnosti personálních zásahů proti vazebně stíhaných policistům. Zákon o služebním poměru č. 361/2003 Sb. ve svém paragrafu 40 jasně hovoří o možnostech zproštění výkonu služby. Důvodem pro zproštění výkonu služby je důvodné podezření ze spáchání protiprávního jednání a skutečnost, že by ponechání příslušníka ve výkonu služby ohrožovalo důležitý zájem služby, nebo průběh vyšetřování jeho jednání.

Pro přistoupení ke zproštění výkonu služby musí být splněny obě tyto podmínky současně. Uvalení vazby tak bezesporu naplňuje důvodné podezření ze spáchání protiprávního jednání, ale také zaručuje, že policista nemůže ohrožovat průběh prošetřování a nelze tak k tomuto opatření přistoupit.

„Je nutné si také uvědomit, že samotná vazba je opatřením, které je daleko přísnějšího charakteru, než zproštění výkonu služby. Po dobu vazby také policistům nenáleží služební příjem, což je velmi často opomíjený fakt,“
vysvětluje náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Zdeněk Laube.„Silně si uvědomuji potřebu razantního postupu proti policistům, kteří poruší služební slib a vrhají tak špatné světlo na celý policejní sbor, ale je nutné, aby bylo vždy postupováno v zákonných hranicích a bezodkladně. Jsem přesvědčen, že stejný postoj mají všichni dotčení služební funkcionáři a na zmiňovaný postup jsou připraveni,“ doplňuje plk. Laube.

Důležitou okolností případů, kdy je nějaký policista vzat do vazby, je i skutečnost, že okamžitě po propuštění z vazby je zahájeno řízení o zproštění služby a jsou přijata taková opatření, aby byl znemožněn přístup propuštěného policisty na pracoviště a policista se tak nevrátí do služby.
 
 
plk. Ing. Jana Macalíková, Oddělení tisku a prevence PP ČR
22. 10. 2015

vytisknout  e-mailem