Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Vaše auto není trezor

Varování na informačních tabulích umístěných na místech se zvýšeným nápadem trestné činnosti vykrádání vozidel stále berou řidiči na lehkou váhu. 

V letních měsících, kdy teploměr ve vozidle ukazuje i kolem 50°C si mnoho řidičů ponechává pootevřená okénka dveří či střešní okno. Po zaparkování, v automobilu nechají pár svých osobních věcí, nabíječku na mobilní telefon, panel autorádia zastrčí částečně pod přední sedadlo, na zadním sedadle nechají položené příruční zavazadlo a jen na několik minut se od vozidla vzdálí s tím, že mají svůj vůz pod kontrolou, neboť jejich nepřítomnost bude opravdu jen krátkodobá. Když se však vrátí k vozidlu, zjistí, že jejich věci se již ve vozidle nenacházejí.
Je několik pravidel, jak „vykradačům“ aut jejich záměr zmařit. V první řadě nenechávat nic ve vozidle. I pro pár drobných mincí, které jsou uložené v přihrádce středového panelu, celá řada pobertů neváhá rozbít okno či vypáčit zámek, čímž samozřejmě majiteli vozu způsobí daleko větší škodu na poškození než na odcizení věcí z interiéru automobilu. Nenechávat otevřená okénka. Zavazadlový prostor při parkování raději vždy vyprázdnit, a pokud je to možné, tak krycí roletu nechávat otevřenou, aby bylo vidět, že se zde nenacházejí žádné cennosti. Mnoho policistů doporučuje nechávat otevřené i uzavíratelné přihrádky, kdy je pouhým nahlédnutím vidět, že zde není nic, co by se dalo odcizit.
Je pouze na majiteli či provozovateli vozidla, jak investuje do zabezpečovacích prvků vozidla, ovšem i zdánlivé maličkosti při parkování vozidla mohou přispět k tomu, aby se jejich vůz nestal terčem zájmu pachatelů majetkové trestné činnosti. AUTO TOTIŽ NENÍ TREZOR!
prap. Veronika Součková - 16.7.2010

vytisknout  e-mailem