Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Varující statistické údaje

JIČÍNSKO – Policistům se v okrese Jičín daří odhalovat řidiče pod vlivem alkoholu a drog. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoStále se však najdou nezodpovědní řidiči, kteří usednou za volant pod vlivem alkoholu, případně drog.

Dle statistických údajů od začátku letošního kalendářního roku policisté odhalili v okrese Jičín celkem 180 řidičů, kteří před jízdou požili alkoholické nápoje a 59 řidičů pod vlivem drog. V porovnání je statistika srovnatelná s loňským rokem.

Příkladem toho může být poslední událost ze středy 14. srpna. Šestadvacetiletý řidič osobního motorového vozidla Škoda Fabia krátce před pátou hodinou odpolední jel na silnici I. třídy číslo 35 ve směru od Kbelnice na Kněžnice. Za obcí Podůlší jej zastavila policejní hlídka. V průběhu silniční kontroly vyšlo najevo, že muž měl řídit pod vlivem marihuany, k čemuž se i sám osobně doznal. Poté se na výzvu dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření a následnému odběru krve a moči. Muž se tak svým jednáním měl dopustit přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. V případě prokázání viny mu hrozí zákaz činnosti a vysoká peněžitá pokuta. Případ v současné době šetří jičínští dopravní policisté.

Policisté se soustředí nejenom na řidiče, kteří před jízdou nebo během jízdy nedodržují zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek, což je jednou z hlavních příčin dopravních nehod. Rovněž kontrolují dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Zaměřují se také na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Vzhledem k znepokojujícím výsledkům budou nejen dopravní policisté v obdobných aktivitách v okrese Jičín i nadále pokračovat.

Více preventivních informací naleznete na odkazu ZDE.

nprap. Aleš Brendl
15. srpna 2019; 11:00

vytisknout  e-mailem