Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Varování před podvodníky

Kriminalisté řeší případ podvodu, kdy pod legendou lékařky v Sýrii a potřeby úschovy peněz přišel poškozený o 5,5 milionu korun. 

Až těžko uvěřitelný případ rozplétají kriminalisté čtvrtého policejního obvodu, na jehož konci je muž z Prahy, který přišel o více než pět milionů korun. Na email mu přišel dopis, ve kterém jakási lékařka ze Sýrie žádala o pomoc s výnosným podnikáním, které se týkalo obchodu s antibiotiky. Žena tvrdila, že do jejich nemocnice přišel nový ředitel, který lékařům zakázal mít u sebe hotovost. Z toho důvodu shání někoho, kdo by jí peníze schoval a za to dostane 30% z této částky. Tomu muž uvěřil a souhlasil. Následně mu přišel další mail s fotografií 3,4 milionů dolarů a informací, že je potřeba zaplatit výlohy na zaslání peněz, které jsou ve výši 2.400 Eur. Tyto peníze a další dvě platby v hodnotě 3.750 Eur, které byly pod různými legendami, poškozený poslal.

V této fázi do příběhu vstoupila banka poškozeného, která platby zablokovala, protože byly podezřelé. Muž se proto do banky dostavil a osobně platby verifikoval.  

Následovala další emailová komunikace s podvodníky, kteří napsali, že zmiňovaných 3,4 milionu dolarů je speciálně zašifrováno a k jejich odšifrování je potřeba speciální chemikálie a přístroj. Muž si proto vzal v bance půjčku a s penězi vyrazil do Belgie, kde se osobně sešel s mužem, kterému předal 31 tisíc Eur. Těchto schůzek bylo pak ještě osm a vždy na nich poškozený předával desetitisíce Eur, kdy nejvyšší uskutečněná předávka byla ve výši 66.500.

V prosinci pak přestal podvodník s poškozeným komunikovat a ten se proto dostavil na policii a celou věc oznámil. Případ je nyní prověřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí až osm let za mřížemi.

Na veřejnost se s tímto případem obracíme z preventivního důvodu, abychom varovali před těmito podvody a apelovali na všechny, aby těmto podvodným emailům nevěřili a vůbec na ně nereagovali.

kpt. Jan Daněk – 4. 1. 2022

vytisknout  e-mailem