Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Vařiči pervitinu zadrženi přímo při činu

Další dílčí úder do drogové scény provedli v těchto dnech pracovníci Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství policie Praha IV. Přímo při činu se jim totiž podařilo zadržet tři vietnamsky hovořící muže, kteří vařili pervitin.  

Zadržení proběhlo ve spolupráci se zásahovou jednotkou v úterý dne 14. prosince 2010 v pronajatém domě v pražských Modřanech. Kriminalisté k zákroku přistoupili poté, co shromáždili poznatky k trestné činnosti týkající se nedovolené výroby omamných a psychotropních látek. V průběhu vyšetřování zjistili, že tři vietnamsky hovořící muži ve věku 20, 26 a 32 let vyráběli pervitin nejméně od podzimu 2010, přičemž z jednoho varu připravili až jeden kilogram. Zadrženi byli v patře rodinného domu právě ve chvíli, kdy za pomoci laboratorního skla a chemikálií drogu připravovali. Všichni byli obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a umístěni v policejní cele s podnětem státnímu zástupci na vzetí do vazby. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
 
Při následné domovní prohlídce kriminalisté zajistili zařízení, ve kterém obvinění drogu pervitin přímo vyráběli. Sloužilo jako odsávání chemického zápachu, který při výrobě vznikal. Jednalo se o 180 cm vysokou dřevěnou konstrukci se zabudovaným uhlíkovým filtrem, ventilátorem a vzduchotechnikou, která byla vyvedena probouraným stropem těsně pod střechu rodinného domu. Dále byla zajištěna desetilitrová laboratorní baňka, ve které se droga vyráběla, 40 litrů toluenu, 15 kg hydroxidu sodného, 40 litrů acetonu, 2 kg jodu, 1kg fosforu, 30 litrů technického benzínu, 4 litry kyseliny chlorovodíkové, 2 litry kyseliny orthofosforečné, 2 litry líhu, elektrický vařič, PH papírky, teploměr, také 0,5 kg prozatím nezjištěné bílé sypké látky a další předměty sloužící k nedovolené výrobě drog. Ve velkých odpadních pytlích kriminalisté dále nalezli značné množství prázdných obalů od zmíněných chemikálií. Případem se i nadále zabývají.
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková 20.12.2010
 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem