Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vánoční vrah předán do Švýcarska

Dne 6. září 2011 ve 13 hodin předali na pražském letišti v Ruzyni čeští policisté svým švýcarským kolegům 38letého muže, po kterém švýcarští policisté v lednu vyhlásili mezinárodní pátrání prostřednictvím Schengenského informačního systému (SIS). 

Občan Slovenské republiky vloni na Štědrý den, z důvodu svého obohacení, využil příležitosti a na své oběti použil tzv. uspávací trik, jehož následkem byla smrt udušením. Za tento čin mu hrozí až 20 let odnětí svobody.
 
Usilovnou a nepřetržitou operativní prací policisté vypátrali, že se hledaný zdržuje na území Slovenska a plánuje cestu do České republiky. To byla příležitost pro detektivy z oddělení cíleného pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (ÚSKPV), kteří ve spolupráci s Národní centrálou SIRENE ÚSKPV po rychlém zásahu na konci března v Karlovarském kraji muže vypátrali a zadrželi. Celá akce trvala od získání prvních poznatků po dopadení necelých 24 hodin. Na základě spolupráce našich a švýcarských justičních orgánů bylo rozhodnuto o předání muže ke stíhání do Švýcarska. V tuto chvíli je muž mimo naše území.
 
Od začátku roku 2011 se policisté prostřednictvím NC SIRENE účastnili přibližně 3531 zásahů. Po 4 letech fungování SIS je úspěšnost kolem 48%. Jedná se tudíž o nejefektivnější systém mezinárodní policejní spolupráce v oblasti pátrání po osobách a věcech, kdy počty zásahů každým rokem stoupají.
 
Krátké video ze zadržení najdete zde.
Krátké video z vydání naleznete zde.
 
nstržm. Ing. Lucie Paclíková, DiS.
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
18.09.2011 
Odkazy do noveho okna

Vydání 1

Vydání 1 

Detailní náhled

Vydání 2

Vydání 2 

Detailní náhled

Vydání 3

Vydání 3 

Detailní náhled

Vydání 4

Vydání 4 

Detailní náhled

Vydání 5

Vydání 5 

Detailní náhled

Vydání 6

Vydání 6 

Detailní náhled

Vydání 7

Vydání 7 

Detailní náhled

Vydání 8

Vydání 8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem