Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Vánoční trhy

OLOMOUCKÝ KRAJ - Dávejte si pozor na své věci na vánočních trzích. 

Již koncem listopadu začnou na některých místech v Olomouckém kraji předvánoční trhy. Tak tomu bude i v Olomouci, kde vánoční trhy začnou 23. listopadu 2018. Jarmarky spojené s kulturním programem přilákají vždy do krajského města tisíce lidí. V této souvislosti připravujeme v celém Olomouckém kraji řadu bezpečnostních opatření. Zaměříme pozornost do míst s větší koncentrací osob, jako jsou náměstí, obchodní domy, nádraží, parkoviště, ale i dalších míst, kde se budou konat různé kulturní, společenské a sportovní akce. Policisté budou dohlížet na tato místa v rámci běžného výkonu služby a v častějších intervalech. Zaměřovat se budou jak na dohled nad veřejným pořádkem, tak na potírání drobné majetkové kriminality.

Místa s větším počtem lidí vždy přitahovala a bohužel stále přitahují také kapesní zloděje. Z tohoto důvodu apelujeme na návštěvníky různých předvánočních akcí, aby zvýšili ostražitost nad svými věcmi. Zejména, aby si ohlídali své příruční tašky, do nichž ukládají peněženky a mobilní telefony.

Snažte se dodržovat následující rady:

  • Věnujte pozornost svému okolí a vyhýbejte se skupinám většího počtu lidí
  • Svá zavazadla nikdy nespouštějte z očí
  • Tašky s penězi a cennými věcmi nenoste na zádech, kam nevidíte
  • Kabelku noste pokud možno u těla, vždy uzavřenou a pod kontrolou
  • Peněženku, doklady, mobilní telefony a ostatní cennosti nenechávejte navrchu tašek či kabelek
  • Nenoste při sobě větší finanční hotovost
  • Peněženku a telefon nedávejte do zadních kapes kalhot
  • Zapamatujte si PIN kód od platební karty a nemějte jej napsaný na lístku u karty
  • Při nakupování neodkládejte tašky do nákupních vozíků

Policisté budou dohlížet také na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Období vánočních svátků je vždy spojené s nárůstem silniční dopravy. Na silnice vyjedou i tzv. sváteční řidiči, aby navštívili vánoční trhy, nakoupili dárky nebo navštívili příbuzné. Apelujeme na všechny účastníky silničního provozu, aby byli ostražití, dodržovali pravidla, chovali se k sobě ohleduplně a neusedali za volant pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek.

Připomínáme řidičům, aby po zaparkování nezanechávali uvnitř vozidla na viditelných místech žádné věci. Zejména kabelky, tašky, či jiná zavazadla, mobilní telefony, doklady od vozidla nebo osobní doklady. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat. V řadě případů může být škoda způsobená poškozením vyšší než škoda odcizením. Při překládání zboží z nákupního vozíku do zavazadlového prostoru mějte kabelku s penězi a doklady stále na očích a nedokládejte ji na sedadla, kam nevidíte.

Několik statistických údajů, týkajících se krádeží na osobách nebo věcí z vozidel od roku 2016 (údaje z roku 2018 jsou ke dni 31. 10. 2018).

Olomoucký kraj

2016

2017

2018 (do 31.10.)

Krádeže kapesní

318

302

203

Krádeže jiné na osobách

105

89

76

Krádeže věcí z aut

733

489

227

Olomoucký kraj

Listopad 2016

Prosinec 2016

Listopad 2017

Prosinec 2017

Krádeže kapesní

23

24

23

35

Krádeže jiné na osobách

7

5

4

8

Krádeže věcí z aut

53

66

49

37

por. Mgr. Libor Hejtman
19. listopadu 2018

vytisknout  e-mailem