Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vánoční nákupy vrcholí, pozor na kapsáře

Jihočeský kraj - Mezi nakupujícími bývají i zloději. 

Desítky případů kapesních krádeží šetří ročně jihočeští policisté. Zvláště pak v období blížících se svátků se nákupní centra hemží stovkami lidí, mezi kterými se mohou pohybovat zloději, kteří hřeší na nepozornost nakupujících, a připravují je o peněženky a jiné cennosti, buďte proto obezřetní a hlídejte si své věci. Kapsáři kradou bleskově a nepozorovaně, okradený se o chybějících věcech často dozví až na jiném místě. Zloději často pracují ve skupinách a krádež mají dobře nacvičenou a připravenou. Stačí pár vteřin a cennosti mizí v jejich bundách či batozích. 

Dbejte proto pár základních pravidel bezpečného chování:

- Věnujte pozornost svému okolí a snažte se vyhnout skupinám většího počtu lidí.

- Svá zavazadla a příruční tašky si pečlivě hlídejte a nespouštějte je z očí. Tašky nebo batohy, ve kterých máte peníze nebo jiné cennosti nenoste na zádech, kam nevidíte.

- Osobní doklady a platební kartu nenoste v peněžence a uložte je na jiné místo.

- Nemějte u sebe velkou finanční hotovost, snažte se využít bezhotovostního platebního styku. Čtyřmístné identifikační číslo platební karty, tedy PIN kód, mějte vždy odděleně od samotné platební karty.

- Kabelky a tašky nenechávejte v nákupních vozících, ale mějte je při sobě. Nosíte-li peníze, platební kartu a další cennosti mimo tašku nebo zavazadlo, uložte je do vnitřních kapes oblečení, nikoli do zadních kapes u kalhot, což bývá častým nešvarem především u mužů.

Pokud už se stane, že vás kapsář okradl, ohlaste to neprodleně na Policii České republiky. V případě odcizení platební karty, kontaktujte svou banku a nechte kartu zablokovat. Při odcizení mobilního telefonu kontaktujte svého operátora a nechte zablokovat SIM kartu.

kpt. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

14. prosince 2018

vytisknout  e-mailem