Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vánoční nákupy bez nepříjemných zážitků

KRAJ - Policisté na území Libereckého kraje se snaží eliminovat riziko krádeží preventivním působením u obchodních center. 

10Předvánoční období je spojeno s přípravami na Vánoce, nákupem dárků a oslavami nového roku. Lidé mají u sebe větší množství peněz a toho využívají kapsáři a zloději, kteří čekají na svoji příležitost a nepozornost nakupujících lidí.

V tomto období se snažíme eliminovat rizika krádeží, a proto i více preventivně působíme nejen v samotných nákupních centrech a jejich bezprostředním okolí, ale i na tržištích a všeobecně  v místech s větší koncentrací osob. Policisté kontrolují také parkoviště - zaparkovaná vozidla, zda je jejich majitelé neponechali odemčená nebo zda neponechali na sedadlech cenné věci.

Preventivní akce se uskutečnila dne 20. prosince 2019 v dopoledních hodinách před nákupními centry v Semilech, ale také v Liberci. Při akci policisté rozdávali rozmrazovače skel a reflexní tašky. Občané byli upozorňováni na riziko kapesních krádeží a krádeží nakoupeného zboží z vozidel v předvánočním čase. Poučili  návštěvníky obchodů o tom, jakým způsobem nejlépe u sebe nosit peníze a platební karty a dále upozornili řidiče o tom, že když odchází s prázdnými nákupními vozíky od vozidel, aby si je řádně zabezpečili proti krádežím nakoupeného zboží.  

2Preventivní rady:

Při procházkách a nákupech na vánočních tržištích se vyplatí rozdělit peníze na   menší částky, uschovat je a nosit je odděleně.

Nikdy nenechávejte peněženku a doklady na vrchu kabelky či nákupní tašky. V nákupním centru, obchodech a obchodních domech nikdy nenechávejte tašku či kabelku v prostoru nákupního vozíku a už vůbec ne v sedáku pro dítě.

Buďte ostražití v prostředcích městské hromadné přepravy, kde je v předvánočním čase neustále nával cestujících. Kapsáři zde „pracují“ buď samostatně, nebo ve skupinách, což je pro ně bezpečnější. Vyvolají zmatek, natlačí se k vytipované osobě, někdo z nich ukradne peněženku, předá ji dalšímu, který ji schová. Skupina se tváří, jako by k sobě nepatřila a vystupují většinou společně.

Ženám doporučujeme mít ruku na zipu kabelky či tašky.

Mládež by si měla dávat pozor na své batohy. Batoh na zádech v tlačenici není v bezpečí.

Mužům doporučujeme uložit peníze a doklady do náprsní kapsy bundy či kabátu, která je na zip.

Při výběru finanční hotovosti z peněžního bankomatu je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Nedopusťte, aby vás při zadávání PIN někdo rušil. Všímejte se  nestandardně fungujících a vypadajících bankomatů (nějaké přídavné čtecí  zařízení, miniaturní kamera apod.). V případě takového zjištění informujte Policii České republiky.

Věříme, že většina občanů nedá příležitost zlodějům a nenechá si tak zkazit předvánoční a vánoční období nepříjemným zážitkem z okradení. 
 

22. 12. 2019
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem