Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vánoce ve vazbě

LIBEREC – Několik případů krádeží mělo společného jmenovatele. Byl jím muž z Jičínska. 

Tři případy krádeží zboží na prodejnách nejen v Liberci, ale i v Jablonci nad Nisou, má na svém kontě 26letý muž.

Od počátku listopadu letošního roku do předvánočního období opakovaně, a to i přesto, že již v minulosti byl za majetkovou trestnou činnost Okresním soudem odsouzen, kradl.

První případ, který policisté vyšetřovali, se stal 5. listopadu v prodejně drogistického zboží v centru města Liberce. Mladý muž, který se zřejmě domníval, že na sebe nijak zvlášť neupoutal pozornost ostrahy, rozhodl se „přivlastnit si“ několik parfémů. Mezi regály s vystaveným zbožím se proplétal tak dlouho, až jeho zájem vzbudily dvě balení voňavých produktů, které velmi záhy skončily ve tmavých zákoutích jeho oblečení. Vše však zaznamenali pracovníci ostrahy, kteří mladého muže za prostorem pokladem, kterými prošel bez placení, zastavili. Jakmile mladík obsah svých kapes vyprázdnil, ostraha prodejny na místo povolala policejní hlídku.

Ve druhém případě, který se stal na sklonku měsíce listopadu, navštívil mladík prodejnu s kutilskými potřebami v Jablonci nad Nisou. V pátečním odpoledni 24. listopadu se recidivista zaměřil na potřeby vhodné například pro drobné domácí opravy. Krabice s akumulátorovým šroubovákem, zřejmě po pečlivém výběru, skončila jako v prvním případě, pod mladíkovou bundou. S vcelku objemným produktem se rozhodl projít prostorem pokladen bez jeho zaplacení. I v tomto případě byl „lapka“ zadržen za pokladnami bedlivými pracovníky bezpečnostní agentury, střežícími prodejnu. A také v tomto případě byli na místo velmi záhy přivolání policisté z místního obvodního oddělení, kteří se vyšetřování případu ujali.

Závěrem recidivistova jednání, při němž odcizil z prodejny s drogistickým zbožím, a při němž byl opět ve svém „nekalém“ jednání odhalen, se stal pátek 22. prosince. Mladík byl opět odhalen ostrahou prodejny při krádeži parfému, dámských hygienických potřeb a dámského spodního prádla, které si hbitě "ládoval" do svých kapes na místo do nákupního košíku. Jakmile byl s naplněním útrob svých svršků zřejmě dostatečně spokojen, vydal se k pokladnám, kterými bez placení prošel. Před východem z prodejny již ale čekali pracovníci ostrahy, kteří mladíka pro drobné krádeže v minulosti znali. Konfrontace na sebe nenechala dlouho čekat. I přesto, že mladík dobrovolně odcizené zboží vydal a to se pak vrátilo zpět na prodejní pulty, byli na místo činu přivolání policisté, kteří jej zadrželi a převezli na policejní služebnu.

26letému muži z Jičínska policisté sdělili obvinění ze spáchání přečinu krádeže a zároveň podali návrh na mladíkovo vzetí do vazby. Soudce okresního soudu návrhu vyhověl a recidivista tak putoval den před Vánocemi do vazební věznice. V případě odsouzení mu může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Celková škoda, kterou krádežemi na prodejnách způsobil, dosáhla téměř tří a půl tisíce korun.

 

29. prosince 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem