Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vánoce proběhly bez větších potíží

RYCHNOVSKO - Policisté vyjížděli k dopravním nehodám. 

Vánoční svátky i po nich následující víkend proběhly na Rychnovsku bez větších obtíží. Policisté nejčastěji řešili dopravní nehody, naštěstí bez vážnějších následků.

znacka-zimni-vybavaNa Štědrý den vyjížděla hlídka ze Skupiny dopravních nehod ráno v 09:00 do Týniště nad Orlicí. U benzinové čerpací stanice tam došlo ke střetu dvou osobních automobilů. Řidička jednoho z nich byla převezena s lehkým zraněním do nemocnice. Alkohol u obou řidičů policisté dechovou zkouškou vyloučili, škodu pak vyčíslili na 220.000 korun.
Na Boží hod dopravní policisté zadokumentovali dvě havárie, při nichž jeden neznámý řidič a jedna řidička poškodili skleněnou výplň vitríny na zdi budovy u školy v Opočně a směrový sloupek a sloup veřejného osvětlení na kruhovém objezdu ve Vamberku. Obě havárie se obešly bez zranění, škoda nepřesáhla 50.000 korun.
Kromě dalších havárií a dopravních nehod bez zranění osob řešili policisté i tři případy střetů se zvěří, při kterých naštěstí také nebyl nikdo zraněn.

V nadcházejících dnech se mnozí díky příznivému počasí vypraví do Orlických hor za zimními radovánkami -  policisté proto žádají řidiče, aby byli obezřetní a jezdili bezpečně a svoji jízdu přizpůsobili stavu komunikace a povětrnostním podmínkám. Při parkování pak nezapomínejte na to, že auto není trezor a nenechávejte si v něm žádné cenné věci, peníze ani doklady. Bez dozoru neponechávajte ani svoje lyže a další vybavení.

Pokud se nejen na horách připravujete na přivitání nového roku 2015, mějte na paměti všechna možná rizika, spojená s oslavami se zábavní  pyrotechnikou.

Les v ziměPro milovníky zvukových a světelných efektů jsou v široké míře dostupné celkem bezpečné výrobky pro uspořádání domácího ohňostroje, přesto ale každým rokem policisté vyjíždějí k případům nevhodného užití pyrotechniky s následky na majetku či dokonce zdraví osob.
Největším nepřítelem zdravému rozumu v tomto případě bývá alkohol - lidé v alkoholovém opojení zapomínají na základní pravidla bezpečného chování a s pyrotechnikou manipulují velmi nezodpovědně, třeba i na úkor dalších přihlížejících. 

Základní rady, jak pyrotechniku používat:

    Důkladně se seznamte s návodem na použití a dodržujte jej.
    Pyrotechniku nijak neupravujte.
    Zvolte vhodné místo, mějte dostatečnou vzdálenost od hořlavých předmětů, aut, kontejnerů a domů.
    Užijte vhodné ochranné pomůcky (brýle, rukavice, sluchadla).
    Ochraňte děti a domácí zvířata.
    Selhanou pyrotechniku bezpečně zlikvidujte.

A důležíté doporučení na závěr: "V alkoholovém opojení je každý odvážnější, proto raději v opilosti s pyrotechnikou nemanipulujte a stejně tak se držte dál od opilých lidí manipulujících s rachejtlemi a dělobuchy!"
 
Podrobnější rady viz Pozor na zábavní pyrotechniku.
 
por. Mgr. Alena Kacalková
29. prosince 2014

vytisknout  e-mailem