Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vandalové poškodili sousoší v Bělé u Staré Paky

SEMILSKO - Můžete nám pomoci je vypátrat ? 

poškozené sousošípoškozené sousošíMezi 6 a 9. únorem poškodili neznámí vandalové v obci Bělá u Staré Paky pískovcové sousoší Křest Krista pocházející z poloviny 19. století. Dílo vzniklo v některé z tehdejších místních kamenosochařských dílen a pro svůj půvab bylo zapsané do státního seznamu kulturních památek.

Stejné nadšení z tohoto díla společně s památkáři evidentně nesdíleli pachatelé, kteří ho v závěru minulého týdne úmyslně poškodili. Sousoší představuje Krista klečícího na kamenech před Janem Křtitelem, který ho křtí vodou z lastury. Soše Jana Křtitele vytrhli z ruky pozlacený kříž, který pak bez zájmu opodál odhodili na zem a navíc se jim  přitom podařilo  ulomit mu  tři prsty na levé ruce.

Zatím máme k dispozici jen předběžné vyčíslení způsobené škody, už teď je ale jisté, že bude  přesahovat částku 10 000 korun. Sousoší prošlo v letech 2000 a 2001  restaurátorskou opravou, která ho nyní čeká kvůli zásahu vandalů znovu.

Vzhledem k tomu, že  sousoší stojí uprostřed obce, doufají policisté, že  si někdo z místních občanů mohl v minulém týdnu všimnout něčeho podezřelého, co s jeho poškozením souvisí. Veškeré informace k případu přijme každá služebna Policie ČR nebo linka 158.

11. 2. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

sousoší

sousoší 

Detailní náhled

poškozené sousoší

poškozené sousoší 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem