Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Václavák je zase o něco „čistší“

Hned tři dealeři skončili ve vazbě. Protože se takového jednání dopustili opakovaně, hrozí jim až deset let za mřížemi. 

V první dubnový týden provedli kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu policejně řečeno realizaci. Při té v jednom z podniků v ulici ve Smečkách zadrželi tři nigerijsky hovořící osoby. Ty jsou nyní stíhány pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Jelikož se ukázalo, že každý jeden ze zadržených byl koncem roku 2015, nebo v průběhu roku 2016, za stejnou trestnou činnost již pravomocně odsouzen, hrozí jim nyní trest odnětí svobody až na deset let. A to je i jedním z důvodů, proč jsou zadržení, respektive obvinění, stíháni vazebně.

Avšak za mřížemi vazební věznice skončily obvinění hlavně proto, že se podíleli na distribuci drog na Václavském náměstí, což odhalilo prošetřování kriminalistů z pátého oddělení.

Ti totiž zmiňovanou trestnou činnost prověřovali od konce ledna letošního roku. Při tom zadokumentovali několik desítek případů, kdy obvinění zákazníkům prodávali především kokain, ale také marihuanu. Prošetřování navíc ukázalo ještě několik dalších věcí, které také stojí za povšimnutí.

Jednak detektivové z jedničky zjistili, že se obvinění této protiprávní činnosti věnují již minimálně od srpna loňského roku. Zároveň se kriminalistům podařilo „dešifrovat“ systém, jakým tito distributoři fungují.

Způsob je následovný. Na Václaváku stojí pouze „obchodní zástupce“, který sice drogy nabízí, ale fakticky u sebe žádné nemá. Jakmile ho osloví vážný zájemce, zavolá „obchoďák“ svým souputníkům. Ti jsou do té doby v klidu a pohodě například v podobném podniku, v jakém kriminalisté provedli zmiňovanou „razii“.

Tito dodavatelé na zavolání vyšlou spojku s příslušným množstvím požadované drogy, ve valné většině se jedná o množství přestupkové, tedy minimální. Spojka pak promptně dodá drogu „obchoďákovi“ a ten ji předá zákazníkovi. Vše navíc probíhá formou různých triků tak, aby postupné předávání drog z ruky do ruky bylo téměř nedokumentovatelné.

Toto vše v závěru zmíněné jsou pomyslné klacky pod nohy policistům, kteří se téměř každodenně snaží s nešvary úzkého centra metropole bojovat. Je zjevné, že obchod s drogami je stále propracovanější, což ale neznamená, že by policisté, potažmo kriminalisté, snahu vymýtit tento zlořád jakkoli vzdávali.

Další co dokládá smysluplnost desítek akcí prováděných na Václavském náměstí a jeho přilehlém okolí, včetně té shora popsané, jsou konkrétní výsledky.

por. Mgr. Tomáš Hulan 19. 4. 2017

vytisknout  e-mailem