Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

V trezorech si odnesl nejméně milion

KRAJ, BŘECLAVSKO, BRNĚNSKO: Všechny peníze z krádeží utratil za drogy a automaty. 

Kriminalistům z 2. oddělení Odboru obecné kriminality se ve spolupráci s kolegy z Břeclavi a Brna-venkova podařilo objasnit případy dvou vloupání do trezorů, odkud si pachatel odnesl přes milion korun. Případ začali rozplétat koncem července letošního roku, kdy došlo k vloupání do jedné z firem v Hrušovanech nad Jevišovkou. Odtud si pachatel po důmyslném překonání několika překážek odnesl bezpečnostní trezor s více než 900 tisíci korunami. S sebou přibral i příruční pokladnu, kde našel více než 100 tisíc korun.  Po úspěšném lupu si zřejmě dal pár týdnů pauzu a na zlodějskou výpravu se znovu vydal koncem září. Tentokrát zamířil do budovy obecního úřadu v jedné z obcí na Břeclavsku. Z kanceláře účetní odcizil trezor s více než 160 tisíci korun a certifikáty akcií.

Pachatel se na činy připravoval, přinesl si potřebné nářadí a v jednom z případů dokonce myslel i na to, aby zatemnil lampu veřejného osvětlení pomocí černých plastových sáčků. Policisté zatím vyhodnocovali stopy zajištěné na místech činu a porovnávali je. Po operativním rozpracování nic netušícího podezřelého muže zadrželi v pondělí na jedné z ubytoven na Brněnsku. Vyšetřovatelka už zahájila jeho trestní stíhání pro zločin krádeže, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Jelikož svým jednáním způsobil značnou škodu, hrozí mu až osmiletý pobyt za mřížemi. Na verdikt soudu si počká ve vazbě.

Kriminalisté dvaačtyřicetiletého muže, který měl problémy se zákonem už v minulosti a veškeré peníze získané krádežemi utratil za drogy a hrací automaty, podezírají z dalších vloupání do obecních úřadů a firem na Břeclavsku a Brněnsku; jeho trestní stíhání tak pravděpodobně ještě rozšíří o další skutky. Stejně tak prověřují, zda obviněný měl nějaké komplice-vzhledem k tomu, že sám by jen velmi těžko manipuloval s několikasetkilogramovými trezory.

mjr. Petra Ledabylová, 17. 12. 2015

Zvuková zpráva: trezory_1712.mp3

vytisknout  e-mailem