Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

V sobotu byla místo hub nalézána munice

Český Krumlov – Celkem na tři místa se musel v sobotu vydat pyrotechnik. (Hlasová schránka 974 232 116) 

Třicetiletý muž z Horního Dvořiště v sobotu dopoledne telefonicky, prostřednictvím linky 158 oznámil, že v tak zvaném Černém lese, za Horním Dvořištěm, nalezl při sběru hub větší množství zrezavělé munice. Na místo se nejprve dostavila hlídka Obvodního oddělní PČR Vyšší Brod. Policisté zjistili, že se jedná o několik desítek nábojů různé ráže do kulometu a samopalu. Většina z nich byla velmi zkorodovaná a bez střely a náplně, některé z nich však byly funkční. Na místo byl proto přivolán policejní pyrotechnik, který munici - jednalo se o pěchotní munici různých ráží v dezolátním stavu o celkové hmotnosti 3kg - naložil a odvezl k odborné likvidaci.   
Pyrotechnik u auta.jpgPyrotechnik u auta.jpg
 
Stejný pyrotechnik pokračoval v práci na Českokrumlovsku hned poté. Kolem desáté hodiny dopolední totiž devětapadesátiletý muž z Českobudějovicka osobně oznámil na Obvodním oddělení Policie ČR Horní Planá, že při procházce lesem při sběru hub, nalezl v lesním prostoru mezi osadou Mokrá a Květušín munici - zkorodované náboje do ruční zbraně, které z místa vzal a přinesl k zajištění na obvodní oddělení. Přivolaný pyrotechnik zajištěnou munici - 20 kusů zkorodovaných nábojů do ruční palné zbraně - převzal a odvezl k odborné likvidaci.
 
Tento postup je však pro policisty přímo noční můrou – pokud se ocitnete v podobné situaci, nikdy na munici nesahejte! Může to být velmi nebezpečné! Zkorodované nábojnice mohou explodovat přímo ve Vašich rukách a následky pak mohou být tragické. Při nálezu označte místo a přivolejte Policii ČR. Policisté místo nálezu zabezpečí a přivolaný pyrotechnik munici buď na místě zlikviduje, nebo ji k bezpečné likvidaci odveze.
 
Třetí sobotní nález telefonicky oznámil prostřednictvím linky 158 čtyřiatřicetiletý muž z Českých Budějovic. Asi dvacet metrů od silnice II. tř. č. 163, ze směru od Dolního Dvořiště, nalezl v potoce dva kusy granátů. Přítomný pyrotechnik zjistil, že se jedná o funkční puškové granáty z II. světové války, německé výroby. Uvedenou munici zajistil a odvezl k odborné likvidaci.
 
Ani v jednom případě naštěstí nedošlo ke zranění osob ani ke škodám na majetku.
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková (pcrckpis@mvcr.cz)             
14. června 2010

vytisknout  e-mailem