Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

V Sadské na Nymbursku mají kromě obvodního oddělení i POL POINT

KRAJ - Policejní ředitel středočeské policie otevřel pro veřejnost již 14tý POL POINT v kraji. 

V Sadské, přímo v objektu obvodního oddělení v Prokopově ulici, vzniklo bezobslužné místo, tzv. POL POINT, kde mohou občané podat jakékoliv trestní oznámení, oznámení o protiprávním jednání, či informace důležité pro policii, či trestní řízení. POL POINT je nový bezkontaktní způsob komunikace občana s policií, kdy oznamovatel nemusí čekat na policejním oddělení na příjezd policisty, pokud řeší události v terénu, ale může vyřešit svou záležitost okamžitě – videokonferenčně. Občané Sadské tak mají možnost moderním a efektivním způsobem komunikovat s Policií ČR, a to prostřednictvím systému POL POINT.

Projekt Krajského ředitelství policie Středočeského kraje pilotně spuštěný v únoru 2020 je novou alternativou poskytování služby občanům, zejména její dostupnosti.
Prostřednictvím POL POINTU lze oznámit jakékoliv protiprávní jednání v záležitostech, které snesou odkladu a u kterých není nutné – s ohledem na život a zdraví – kontaktovat linku tísňového volání 158.

V nově zřízené místnosti na obvodním oddělení Sadská mohou občané komunikovat s policií videokonferenčně, bez čekání, bez nutnosti podepsání protokolu, za zachování všech zákonných postupů. V případě, že se občan dostaví k zabezpečené místnosti, je mu policistou z centrálního místa (po krátké komunikaci prostřednictvím domovního telefonu) umožněn vstup do této místnosti. Bez elektronického odemknutí nelze do místnosti vstoupit. Po vstupu do místnosti může pak občan bez jakéhokoliv vlastního zásahu začít komunikovat prostřednictvím umístěného videokonferenčního zařízení s policistou, který videokonferenci ovládá z operační místnosti na krajském ředitelství policie  na Zbraslavi. Občan nemusí nic ovládat a před zahájením úkonu je poučen a upozorněn na pořizování nahrávky. Za oznamovatelem, který je vpuštěn do takové místnosti nemůže nikdo další vstoupit, pokud není vstup na dálku policistou umožněn.06

Bezpečná kontaktní místa umožňují občanům vytvářet soukromé prostředí k podání oznámení. Mohou jej využít v případě, že se sami stali obětí trestného činu a výslech na policejní služebně by považovali za druhotnou újmu, nebo chtějí podat oznámení o trestném činu, nebo jiném protiprávním jednání, o kterém se dozvěděli, nebo se stali svědkem události, pro kterou policejní orgán požaduje vysvětlení. Důvod pro využití kontaktního místa může být pro občana ale i ryze pragmatický, kterým je jeho pohodlí a úspora času.

Policista může bezodkladně provádět příjem oznámení a tento dokumentovat. Virtuální způsob komunikace umožňuje přijmout oznámení z jakéhokoliv místa a přijaté oznámení obratem postoupit příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření. Občan, který oznámení podává, nemusí nic podepisovat, protože průběh celého výslechu se nahrává a nahrávka se přikládá ke spisu. Projekt také snižuje administrativní zátěž policistů v přímém výkonu a naopak zvyšuje jejich operativnost, flexibilitu a ve svém důsledku zrychluje reakce policie na aktuální problém občanů.

Nově zřízený POL POINT představil ředitel středočeských policistů, brigádní generál Václav Kučera, starostovi města Sadská, Milanu Dokoupilovi, který si ho rovněž sám vyzkoušel v praxi.

nstruktážní video ke způsobu využití tohoto systému naleznete na adrese: https://youtu.be/eXBA42mj59g, nebo naskenováním QR kódu:

SW KLIENT

Středočeská policie nabízí ale i další způsob komunikace občana s policií, a to z místa čistě virtuálního, tedy z libovolného technického zařízení (např. osobní počítač, notebook, tablet, telefon) občana, který se prostřednictvím tzv. softwarového klienta připojí z veřejné sítě zabezpečeným způsobem do VPN sítě.

Tohoto způsobu lze využít i v případech, kdy policisté vyjíždějí na tísňové volání, po příjezdu na místo provedou potřebné úkony a v případě, že je potřeba vyslechnout oznamovatele nebo další osoby, předají instrukce o možnosti spojení prostřednictvím videokonference z osobního počítače.

Instruktážní video ke způsobu využití tohoto systému naleznete na adrese: https://www.youtube.com/watch?v=pBLql9Nou_o nebo naskenováním QR kódu: 


 


POL POINT 

  • je nový alternativní způsob komunikace občana s policií
  • občan nemusí čekat na přítomnost policisty (policisté by měli prioritně vykonávat službu v terénu)
  • občan zazvoní na zvonek označený POL POINT
  • je vpuštěn do zabezpečené místnosti (kdykoliv ji může opustit, dovnitř se nikdo nedostane)
  • okamžitě s ním naváže kontakt policista z centrální místnosti nprostřednictvím videokonference
  • lze oznámit jakékoliv protiprávní jednání
  • nenahrazuje volání na tísňovou linku 158


Možnost podat oznámení novým alternativním způsobem – prostřednictvím videokonference – mají již občané v těchto místech:

POL POINTY zřízené na území Středočeského kraje od zahájení projektu (únor 2020 do současnosti – 12. 4. 2021)

V ZÁZEMÍ PČR NA OBECNÍM/MĚSTSKÉM ÚŘADU
Karlštejn (BEROUN)  Přerov n/Labem (NYMBURK)
Lysá nad Labem (NYMBURK)    Sedlec-Prčice (BENEŠOV)
Zruč nad Sázavou (KUTNÁ HORA)  Rudná (Praha venkov - ZÁPAD)
Čechtice (BENEŠOV)    Lány (RAKOVNÍK)
Týnec n/Sázavou (BENEŠOV)         Pyšely (BENEŠOV)
Kostelec n/Labem (MĚLNÍK)   Krásná Hora nad Vltavou (PŘÍBRAM)
Sadská (NYMBURK)    Velvary (KLADNO)

                                   

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence 
KŘP Středočeského kraje


 

vytisknout  e-mailem