Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

V Přerově vznikne nové oddělení

PŘEROV - Hledáme policisty pro nově vznikající oddělení hlídkové služby. 

Přijímáme nové policisty pro nové oddělení v Přerově, říká zástupce ředitele Územního odboru Přerov plk. Mgr. Ladislav Sohr.

Jak dlouho sloužíte u Policie České republiky a na jakých pozicích?
U policie jsem začínal v roce 1991 na Obvodním oddělení v Bruntále na hlídkové službě. Po získání zkušeností na základním útvaru jsem se stal instruktorem služební přípravy, na krátký čas vedoucím oddělení informačních a komunikačních technologií a poté na 9 let vedoucím obvodního oddělení v Bruntále.  Od roku 2007 jsem působil jako velitel služby pořádkové a železniční policie okresního ředitelství Svitavy, poté jako vedoucí Územního odboru Jeseník, od roku 2010 jako vedoucí odboru služby pořádkové policie na nově vzniklém krajském ředitelství v Olomouci a od roku 2017 jsem zástupcem ředitele Územního odboru Přerov, kde jsem doposud.

Jaká je současná personální situace na Územním odboru Přerov?
K 1. 1. 2020 má Územní odbor Přerov 9 policistů v nadstavu, to znamená, že na okrese Přerov je celkem 293 tabulkových míst, ale ve služebním poměru slouží 302 policistů. Navyšujeme počty policistů v celém okrese, protože v Přerově vznikne nový policejní útvar.  

Jaký?  A jaká bude náplň práce policistů na tomto oddělení?
Plánujeme zřízení oddělení hlídkové služby v nově zrekonstruovaných prostorách budovy nádraží Českých drah. Hlavním úkolem zde zařazených policistů bude zabezpečení ochrany veřejného pořádku a plnění úkolů spojených s činností tzv. prvosledových hlídek. Jsou to hlídky, které jsou vycvičeny a připraveny ihned reagovat na případný útok ozbrojeného pachatele - aktivního střelce. Potřeba zřídit tyto hlídky vznikla z vnitrostátní i zahraniční praxe, kdy se policisté setkávají s případy ohrožení občanů ozbrojenými pachateli ať již střelnou či bodnou zbraní, dopravním prostředkem apod. Jsou to hlídky, které rychle a rázně zasáhnou všude tam, kde je to třeba. Jejich úkolem není pouze eliminace nebezpečného pachatele, ale i koordinace evakuace osob z místa útoku, poskytnutí první pomoci, předávání informací aj.  Někteří policisté z prvosledových hlídek také slouží jako členové pořádkové jednotky, která zajišťuje zejména bezpečnost a veřejný pořádek při rizikových hokejových a fotbalových utkáních, při různých demonstracích, ale pomáhají i například při pátracích akcích po ztracených osobách apod.

Přijímáte ještě další nové policisty pro toto oddělení?
Ano, stále přijímáme nové policisty.

Co získávají nově nastupující?
Náborový příspěvek ve výši 75.000 Kč, 6 týdnů dovolené a další benefity
podle zákona o služebním poměru jako například fond pracovní doby pouze 37,5 hodiny týdně, plat v plné výši v době nemoci kratší než 30 kalendářních dnů a další. Po odsloužených letech navíc k 6 týdnům dovolené ještě dalších 14 dnů volna ročně na sportovní aktivity v místě bydliště nebo na relaxaci v lázních a v případě odchodu od policie také nárok na jednorázové odchodné a na doživotní výsluhový příspěvek. Velkou výhodou je i jistota platu a místa u státního zaměstnavatele.

Co byste řekl těm, kteří přemýšlí o práci u Policie České republiky?
Práce u policie je různorodá a zajímavá, na některých útvarech i adrenalinová. Žádný pracovní den není stejný.  Ten kdo se rozhodne stát policistou, může udělat rozhodnutí na celý život. Když například nastoupí na oddělení hlídkové služby, kde získá základní policejní zkušenosti, může se v rámci kariérního růstu přesunout na kvalifikovanější pozici, na obvodní oddělení, kde se naučí zpracovávat trestní a přestupkové spisy a poté například směřovat k útvarům služby kriminální policie a vyšetřování, případně se věnovat dopravě na dopravním inspektorátu a poté třeba řešit dopravní nehody. Uplatnění lze najít i jako kriminalistický technik a zajišťovat stopy na místě činu. Nebo pracovat jako psovod na oddělení služební kynologie. Kdo je technicky zdatný, může se věnovat problematice IT. Jako instruktor odborného výcviku může s policisty cvičit střelbu a sebeobranu. Policie ČR poskytuje uplatnění v mnoha různých oborech činností. Každý si může najít tu svou problematiku, která ho baví a zajímá.

Jakým způsobem probíhá přijímací řízení?
Přijímací řízení se skládá ze 3 hlavních částí, fyzických testů, psychotestů a zdravotní prohlídky. Většinou trvá 3 měsíce. Když uchazeč úspěšně projde a nastoupí k Policii České republiky, musí se naučit vše, co bude pro výkon služby potřebovat. Po dobu výcviku, který trvá 6 měsíců nebo 1 rok, pobírá plat ve výši 25.720 Kč. Až nastoupí do výkonu služby, jeho plat ihned vzroste o cca 5.000 Kč na 31.090 Kč. Po 3 letech může být jeho příjem až 36.170 Kč. Všem policistům je pravidelné každé 3 roky plat navyšován. Pro informaci, průměrný plat policistů v Olomouckém kraji za rok 2018 činil 41.433 Kč hrubého, v roce 2019 se už zvedl na 44.738 Kč hrubého.

Kde mohou zájemci najít další informace a pokud se rozhodnou stát policistou, kde se mohou přihlásit?
Podrobnější informace najdou na webu nabor.policie.cz. Kdo by se chtěl stát policistou v okrese Přerov nebo i v jiném okrese Olomouckého kraje, ať napíše na nabor.olomouc@pcr.cz s uvedením svého telefonního čísla a adresy. Poté se mu ozve personalista, který s ním bude řešit přijímací řízení k Policii ČR Olomouckého kraje.

por. Bc. Martina Schrammová
13. února 2020

vytisknout  e-mailem