Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V přepočtu každé 4 hodiny došlo k nehodě způsobené srážkou se zvěří

KRAJ – Pozor na střety se zvěří! 

Únava, poruchy spánku, oslabení imunity, to jsou velmi časté dopady, které na nás má změna času. Tenhle vražedný koktejl pak může na našich silnicích připravit ve spojení s aktivitou zvěře opravdu nebezpečné situace. Zvěř se totiž neorientuje stejně jako my, a tak logicky změnu času neregistruje. Náš dřívější výskyt na silnici, je tak může překvapit. To jsme si potvrdili i v posledních 24 hodinách, kdy jsme evidovali 6 nehod způsobených střetem se zvěří, což v přepočtu vychází na jednu nehodu každé 4 hodiny. Přitom do statistik se dostanou jen střety s většími kusy zvířat, kdy dojde k poškození vozu či zranění osádky. Mnoho drobnějších nehod při střetu se zvěří, ke kterým na silnici dojde, tak vůbec není do statistiky zahrnuto.

K nejvíce dopravním nehodám při srážce se zvěří došlo o za posledních 24 hodin na Rychnovsku. K poslední nehodě došlo po desáté hodině večerní na Rychnovsku ve směru jízdy z obce Křivice na obec Bolehošť, kdy řidiči z pravého silničního příkopu vběhla do cesty srna. Při této nehodě byla zároveň vyčíslena, v rámci těchto nehod, nejvyšší škoda, a sice 60 tisíc korun. Dechová zkouška byla u řidiče negativní. 

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno, tam kde se jejich výskyt předpokládá, snižte rychlost. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

por. Mgr. Lucie Konečná
29.3.2022, 09:45hod.

Odkazy do noveho okna

DN-statistika-zvěř

DN-statistika-zvěř 

Detailní náhled

DN-statistika-zvěř

DN-statistika-zvěř 

Detailní náhled

DN-statistika-zvěř

DN-statistika-zvěř 

Detailní náhled

DN-statistika-zvěř

DN-statistika-zvěř 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem