Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

V pořadí již druhé poškození uměleckého díla

KLATOVY - Policisté opět prověřují případ poškození cizí věci. Neznámý pachatel včera povalil sochu a došlo k jejímu poškození. Hledáme svědky. 

Již počátkem měsíce května jsme informovali veřejnost o poškození sochy, která byla umístěna v Klatovech na chodníku v Křížové ulici, v blízkosti kostela Narození Panny Marie.

Policisté na obvodním oddělení v Klatovech přijali ve čtvrtek 19. května letošního roku po třiadvacáté hodině další oznámení o poškození sochy mužské postavy.

Ve čtvrtek neznámý pachatel na stejném místě násilím povalil sochu, kdy pádem došlo k jejímu poškození a odlomení dvou horních končetin. K poškození díla došlo zřejmě v době od 23.00 do 23.08 hodin.

První případ byl zjištěn v pondělí 2. května, kdy strážníci městské policie dopoledne nalezli poškozenou sochu. Policisté zjistili, že neznámý pachatel povalil bronzový odlitek mužské postavy o výšce 205 cm a hmotnosti 80 kg, který byl umístěn na podstavci a byla upevněn 70 cm tyčí do země. Pachatel zřejmě vytáhl závitovou tyč ze spodní části sochy a pádem došlo jejímu k poškození na několika místech.

V současnosti probíhá ve městě výstava uměleckých děl, která jsou instalována na různých místech. Uvedené dílo bylo autorem zapůjčeno pořádající organizaci.

Předběžně stanovená škoda činí 450 tisíc korun.

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci.

Policisté z obvodního oddělení v Klatovech prověřují uvedený případ a žádáme případné svědky o poskytnutí informací.

Informace sdělte na telefon číslo 974 334 651 i prostřednictvím e-mailu:   kt.oop.klatovy@pcr.cz

nprap. Dana Ladmanová

20. května 2022

vytisknout  e-mailem