Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

V OD Mercury cvičně hořelo

Jihočeské složky IZS společně s Obchodním domem Mercury uspořádaly v Českých Budějovicích taktické cvičení.  

Požár v podzemních garážích v Mercury centru, tak začalo úterý v Českých Budějovicích pro složky Integrovaného záchranného systému. Společnost Mercury centrum a složky IZS, připravili taktické cvičení. Námětem cvičení je likvidace požáru osobního motorového vozidla v druhém podzemním patře parkoviště objektu.


Taktické cvičení OD Mercury
Podle předem připraveného scénáře zhruba v 08:00 postihla řidičku motorového vozidla projíždějícího druhým patrem garáží srdeční slabost a za volantem zkolabovala. Neřízené vozidlo pak v malé rychlosti havarovalo do zdi a začalo hořet. Spolujezdkyně je při vědomí, lehce zraněna, ale zaklíněna ve vozidle. Jiný náhodný řidič zaregistroval tuto mimořádnou situaci a spustil požární hlásič. Na místo tak ihned vyráží jednotka HZS, RZS a vozidla PČR. Z hořícího vozidla je v několika minutách zakouřen prostor garáží. Na místo doráží jednotka HZS a řidič, který požár ohlásil, voláním naviguje zasahující hasiče k vozu, který není pro hustý dým vidět. Hasiči ihned profesionálně vyprošťují zraněné z vozidla, hasí požár a zároveň vyvádějí další osoby, které se nadýchaly zplodin hoření, mimo garáže.


K boku budovy Mercury centra přijeli pod sirénami sanitní vozy a hasiči jejich osádkám předávají osoby zraněné, vyproštěné z havarovaného vozu a vynesené v plachtě do bezpečí. Hlídky policistů mezitím řídí evakuaci objektu a provoz v jeho okolí. Rozmístěni jsou na všech křižovatkách v okolí a umožňují všem opustit budovu a okolí a zároveň nepouští do objektu a jeho okolí nikoho dalšího mimo vozidel IZS.


Po dobu cvičení byli nakupující i prodávající v Mercury centru místním rozhlasem informování o evakuaci, samozřejmě s dodatkem, že jde o cvičení. Také automatický hasící systém v garážích nebyl spuštěn, přestože by to tak v reálné situaci zajistili automatické indikátory a hlásiče požáru.


Taktické cvičení OD Mercury II.
Cvičení prověřilo připravenost složek IZS na takovouto mimořádnou událost a odhalilo problematická místa objektu. Záchranáři zjistili, že například standartní radiostanice umožňující komunikaci zasahujícím posádkám v těchto podzemních prostorách selhávají. Záchranáři si tak prověřili náhradní možnost komunikace - lidské spojky.


I při tomto dnešním cvičení narazili záchranáři na arogantní jednání a nepředvídatelné chování řidičů. Přes dopravní značku zákaz vjezdu vjel jeden z řidičů do nástupního prostoru pro jednotky IZS. Navíc pak se svým osobním motorovým vozidlem v rozporu se zákonem zaparkoval na šikmých rovnoběžných čarách. Záchranářům tak výrazně zkomplikoval manipulaci s potřebnou technikou. Jeho jednání řeší policisté.
 

Video ze cvičení:

Taktické cvičení OD Mercury video

 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

28. června 2011

 

 

vytisknout  e-mailem