Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

V Nuslích dostaly drogy stopku

Žáci 9.B třídy ze Základní školy Křesomyslova v pražských Nuslích si vlastními silami na začátku března připravili v rámci výuky preventivní projekt z názvem „Stop drogám“.  

Při jeho realizaci si nejen provedli výrobu a instalaci informačních panelů průchozí výstavy, kdy každý z nich byl věnován konkrétnímu druhu drogy, ale šli tak daleko, že si připravili i doprovodný program. Za pomoci pedagogů oslovili policisty z preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Policie České republiky, specialisty z oddělení služby kriminální policie a vyšetřování policie Praha I, ale i detektivy z Národní  protidrogové centrály. V rámci výstavy si připravili panelovou prezentaci, při níž edukativním způsobem předávali informace preventivního rázu svým mladším spolužákům, před kterými si vyzkoušeli roli učitele. Sami "deváťáci" po provedených prezentacích uvedli, že “ učit nás to je maso” .

Policisté z preventivně informačního oddělení pak uskutečnili pro žáky druhého stupně kombinovanou přednášku v rozsahu dvou vyučujících hodin. Při ní prezentovali v první hodině praktické seznámení s tématem trestní odpovědnost a drogy, v druhé části setkání pak byly zodpovězeny všetečné otázky žáků týkající se uvedeného problému a dalších témat, které je zajímají. Za pomoci praktických ukázek materiálu Policie ČR jim všechny byly vyčerpávajícím způsobem vysvětleny a zodpovězeny .

Kriminalisté měli přednášku na téma drogy a co se mnou udělají, kde se detailně seznámili s historií drog. A co na ně zapůsobilo nejvíc? Byly to fotografie již zesnulých uživatelů drog, na kterých bylo více než patrné, jak se člověk, který aplikuje drogy, vizuálně mění, až do jejich nálezového stavu ( exitus).

Detektivové protidrogové centrály poté provedli seznámení žáků s místy, na kterých dochází k tzv. dealování drogy. Všechny účastníky upozornili na rizika a situace, kterým by se měli vyhnout, jak se chovat, když jim někdo nabídne drogu nebo zprostředkování a její šíření mezi své vrstevníky, na co si dát pozor. S tím také souvisí oblast trestního práva. Dále jim bylo vysvětleno, kam se mohou dojít poradit, případně řešit nastalý problém.

Dá se konstatovat, že uvedený preventivní projekt otevřel některým slečnám a mladíkům oči. Uvědomili si, že je před tímto problémem nemohou zavírat, ba naopak je třeba se o něj více zajímat a přemýšlet.

Autor článku:
prap. Jiří Havel - preventivně informační oddělení

Odkazy do noveho okna

ZŠ Křesomyslova - 1

ZŠ Křesomyslova - 1 

Detailní náhled

ZŠ Křesomyslova - 2

ZŠ Křesomyslova - 2 

Detailní náhled

ZŠ Křesomyslova - 3

ZŠ Křesomyslova - 3 

Detailní náhled

ZŠ Křesomyslova - 4

ZŠ Křesomyslova - 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem