Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V neděli proběhla krajská dopravně bezpečnostní akce „Mikuláš“

KRAJ - V předvečer svátku Mikuláše se v Libereckém kraji policisté zaměřili na kontroly řidičů v souvislosti s požíváním alkoholu a jiných návykových látek. 

V neděli 5. prosince ve večerních hodinách proběhla v Libereckém kraji dopravně bezpečnostní akce zaměřená na zjišťování přítomnosti alkoholu a jiných návykových látek u řidičů. Cílem akce bylo zajistit nejvyšší možnou míru bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na území Libereckého kraje. 

1Do akce bylo nasazeno 42 policistů z dopravní a pořádkové služby, kteří zkontrolovali 411 vozidel. V rámci provedených kontrol policisté zjistili 1 trestný čin a 57 přestupků, z nichž vyřešili 46 na místě blokovou pokutou, celkem za 13 000,- Kč a 11 přestupků oznámili do správního řízení k projednání.  

Nejčastějším přestupkem bylo užití vozidla, které nesplňuje technické podmínky stanovené zákonem a to ve 24 případech, dále pak 6 řidičů nemělo při řízení u sebe řidičský průkaz. Policisté také řešili nepoužití bezpečnostních pásů (5 skutků) a 3 řidiči nepředložili zelenou kartu od vozidla.

Pozitivní výsledek dechové zkoušky na alkohol byl policejními hlídkami zjištěn u třech řidičů, z toho jeden řídil motorové vozidlo a dva jízdní kolo. Policisté dále při akci řešili jízdu pod vlivem jiné návykové látky (drogy) se dvěma cyklisty. U jednoho řidiče motorového vozidla policisté zjistili, že neoprávněně přechovával marihuanu v malém množství pro vlastní potřebu.  

Dva řidiči se odmítli podrobit vyšetření, zda při řízení nejsou ovlivněni alkoholem nebo jinou návykovou látkou, za což jim ve správním řízení hrozí pokuta ve výši 25 – 50 tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel od jednoho roku do dvou let.

Policisté během probíhající dopravní akce také odhalili jednoho řidiče, který řídil motorové vozidlo i přesto, že mu to bylo rozhodnutím orgánu veřejné moci zakázáno, a tím je podezřelý ze spáchání trestného činu "Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání", za který mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Na závěr upozorňujeme, že kontrolujeme řidiče, zda neřídí pod vlivem návykové látky, nejen při dopravně bezpečnostních akcích, ale i při běžném výkonu služby. 


7. 12. 2021
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

 

vytisknout  e-mailem