Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

V nákupní tašce přinesla funkční výbušky a zápalné šňůry

ZLÍNSKO: Při nesprávné manipulaci hrozil výbuch.  

Včera dopoledne přišla na služebnu policie v Otrokovicích čtyřiašedesátiletá paní a chtěla učinit oznámení. Policistům poté ukázala obsah své látkové nákupní tašky. Muži zákona překvapeně zírali na spoustu zbraňového arzenálu uloženého volně uvnitř tašky. Viděli výbušky, zápalné šňůry a náboje do pistole. Paní jim vysvětlila, že před časem vyklízela rodinný dům svého otce v obci na Kroměřížsku. Tam v půdních prostorách našla různorodý zbrojní materiál. V tu chvíli nevěděla, co si s ním počít, až jí známí napověděli, že v současné době probíhá zbraňová amnestie a veškeré nalezené věci může beztrestně přinést na kterékoli policejní oddělení. Pyrotechnické předměty tedy uložila do tašky a vydala se na oddělení do místa svého bydliště. Policisté přivolali pyrotechnika, který po prohlídce konstatoval, že veškeré pyrotechnické předměty a náboje jsou plně funkční a při nesprávném zacházení hrozilo paní, policistům i všem kolemjdoucím velké nebezpečí v podobě výbuchu. Veškerý obsah tašky poté policejní specialista odvezl s sebou k odborné likvidaci.

Již poněkolikáté důrazně apelujeme na veřejnost!

V případě, že naleznete nebezpečný předmět z oblasti zbraní či střeliva, ihned volejte na linku 158. Předmětu se nedotýkejte a nijak s ním nemanipulujte. Náhodné kolemjdoucí osoby, které by mohly přijít do kontaktu s municí, upozorněte a vyčkejte na příjezd policistů. Ti na místo přivolají specialisty z pyrotechnické služby, kteří munici posoudí a zajistí její bezpečnou likvidaci.

Ještě připomínám, že možnost vracet beztrestně neevidované zbraně či střelivo máte v rámci zbraňové amnestie až do konce letošního roku.

Aktuální statistiky odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál uvádějí, že za dobu od 1. června do 21. září 2014 bylo ve Zlínském kraji vráceno 55 kusů zbraní a 3537 kusů střeliva.


25. září 2014, nprap. Monika Kozumplíková
 

vytisknout  e-mailem