Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

V mělnickém muzeu byla zahájena další výstava

Mělník - Tentokrát je tématem nejstarší řemeslo světa. 

Výstava v mělnickém muzeu představuje pohled do minulosti nejstaršího řemesla a nabízí doprovodný preventivní program
 
      Sedmadvacátého září byla slavnostní vernisáží zahájena v Regionálním muzeu Mělník  další ze série plánovaných výstav s preventivně sociálním charakterem, která je výsledkem dobré spolupráce Regionálního muzea Mělník, Prevence kriminality Města Mělníka, Preventivně informační skupiny Policie ČR Mělník a Městské policie Mělník. Po loňském roce, kdy ohlas především u dětských návštěvníků vzbudila výstava s interaktivním programem Z historie bezpečnostních složek aneb V muzeu je...Policie!, tentokráte realizační tým připravil výstavu Z historie nejstaršího řemesla.
    Výstava, kterou se podařilo zapůjčit díky spolupráci s odborníky z Muzea Policie ČR, přibližuje atmosféru kolem nejstaršího řemesla světa především v  prostředí našeho hlavního města v  letech 1850 – 1938. Chce seznámit návštěvníky s  různými přístupy k  fenoménu prostituce, s  prostředím, ve kterém bujela a které ji utvářelo. Pražská čtyřka i typické figurky na tzv. druhém břehu se tentokráte sejdou v  mělnickém muzeu a ožijí díky starým archívním materiálům a dokumentům. 
     Návštěvníky na výstavě čekají opravdu velmi zajímavé exponáty. Na nabízející se otázku "Jaké?", bych nejraději odpověděla v tom smyslu: „Neprozradím, přijďte se podívat do mělnického muzea.“ Ale abych nebyla skoupá, maličko Vás nechám  nahlédnout pod pokličku. Předměty, které korespondují s tématem výstavy, pocházejí ze sbírek Muzea Policie ČR. A jsou opravdu velmi atraktivní. Co říkáte například na alba, nalezená v osobních věcech po zatčení kdysi známého defraudanta dr. Zajíčka…(?) Alba? Co na nich může být vzhledem k námětu výstavy zajímavé, řeknete si možná… Nejsou to totiž alba ledajaká, obsahují sbírku vlasů a pubického ochlupení páně doktorových „známostí“. Chybět nebudou samozřejmě například i užitkové tematicky laděné předměty.
    Součástí bude program preventivního charakteru pro žáky devátých ročníků základní školy a studenty středních škol vhodný jako doplněk výuky společenskovědních předmětů, výchovy ke zdraví nebo třeba občanské výchovy. Zde se pokusí lektoři přiblížit problematiku prostituce jako všudypřítomného trvalého společenského jevu a upozorní na její možná rizika v  oblasti zdraví a trestně právních předpisů.
     Výstava je přístupná návštěvníkům od 15 let. Je nutné upozornit, že část výstavy bude přístupná pouze osobám starším 18 let! Tato část obsahuje zejména dobový obrazový materiál, o kterém se tvůrci výstavy domnívají, že by jeho prezentace nezletilým návštěvníkům nebyla příliš „výchovná“.
     Součástí vernisáže byla dramatická hříčka ze staropražských zákoutí a ocenění členů realizačního týmu Programu prevence kriminality města Mělník, za jejich dlouhodobý aktivní přístup k preventivním programům.
     Výstavu, kterou doplní další doprovodný program pro veřejnost, bude hostit mělnické muzeum až do 3. listopadu.
 
                                               Za celý realizační tým
 
                                                                                                                        Mgr. Jitka Králová
                                                                                                                  Regionální muzeum Mělník
3.říjen 2013
nprap. Václav Tichý
 
 
Odkazy do noveho okna

Výstava v mělnickém muzeu

Akce byla zahájena slavnostní vernisáží. 

Detailní náhled

Výstava v mělnickém muzeu

Vernisáž zahájila ředitelka muzea PhDr.M... 

Detailní náhled

Výstava v mělnickém muzeu

Mezi pozvanými hosty nechyběl ani staros... 

Detailní náhled

Výstava v mělnickém muzeu

Součástí programu bylo i krátké, ale výs... 

Detailní náhled

Výstava v mělnickém muzeu

Scénka na téma související s programem v... 

Detailní náhled

Výstava v mělnickém muzeu

V rámci vernisáže byla předána i ocenění... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem