Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

V lese se ztratila nemocná žena

TŘEBÍČSKO: Cvičení složek IZS prověřilo součinnost při pátrání po osobách 

Jednačtyřicetiletá žena, u které se projevuje duševní onemocnění, se v úterý 24. března ztratila v okolí obce Slavice na Třebíčsku. Oznámení o jejím pohřešování jsme přijali od jejího manžela, který se osobně dostavil na obvodní oddělení v Třebíči kolem jedenácté hodiny dopoledne. 
 
Žena měla odejít pěšky již v ranních hodinách a měla jít z obce Slavice do obce Kracovice, kam ale nedorazila. Celá rodina se nejdříve ženu pokoušela sama hledat. Když nebyli úspěšní, tak se z obavy o ženin zdravotní stav obrátili na policisty. Vzhledem k tomu, že žena trpí značnými zdravotními problémy a neměla u sebe mobilní telefon ani potřebné léky, existovala reálná obava o její život. Takový byl stručný námět cvičení integrovaného záchranného systému, které si kladlo za cíl prověřit součinnost všech těchto složek pro případ, kdyby se podobné pátrání muselo skutečně realizovat.
 
„Po prověrce v místě bydliště, prověrce u příbuzných a ve zdravotnických zařízeních v okolí se okamžitě rozjelo rozsáhlé pátrání. Do pátrání jsme cestou integrovaného operačního střediska povolali policisty, včetně policejních psovodů, profesionální hasiče a dobrovolné hasiče z jednotek sborů dobrovolných hasičů z pěti obcí v nejbližším okolí. Na místo byl k propátrávání terénu povolán také vrtulník Letecké služby Policie České republiky,“ řekl velitel opatření npor. Martin Husa. Propátrával se především lesní terén mezi obcemi Slavice směrem na Kracovice, ale také dvě vodní plochy rybníka. Celá oblast byla rozdělena pro účely pátrání tak, aby se podařilo důkladně propátrat nejen lesní porost, ale také dvě vodní plochy rybníka. Do pátrání v terénu se zapojilo celkem 70 policistů a hasičů.
 
Po nezbytné instruktáži velitelem pátrací akce na místě se přítomní policisté a hasiči rozdělili do skupin a vydali se propátrávat vymezenou oblast. V průběhu pátrání na místě přistál policejní vrtulník, který se zaměřil především na místa, kam se ještě nedostaly rojnice policistů a hasičů. Krátce po patnácté hodině přichází do řídícího štábu dobrá zpráva – pohřešovaná osoba byla nalezena v lesním porostu. Je poraněna na noze, proto je na místo povolána rychlá záchranná služba.
 
„Velkým přínosem taktického cvičení byla skutečnost, že jsme si přímo v terénu při pátrací akci takového rozsahu vyzkoušeli především součinnost s ostatními složkami v rámci IZS. Měli jsme také možnost seznámit se s novými zobrazovacími technologiemi, které mohou zasahujícím složkám usnadnit jejich práci při pátrání v terénu,“ doplnil velitel opatření.
  
V loňském roce policisté v Kraji Vysočina pátrali celkem po 131 pohřešovaných osobách a pouze jedna osoba je stále pohřešována. V rámci územního odboru Třebíč bylo vyhlášeno pátrání po 27 pohřešovaných osobách a všechny se podařilo nalézt. Jarní příjemní počasí láká lidi do přírody. Lidé se budou proto s příchodem teplých dnů častěji vydávat do lesa, třeba jen na procházky.
 
Aby se ve zdraví vrátili domů, měli by mít na paměti některé základní zásady:
-           pokud možno nechodit do lesa osamocen
-           vybavit se nabitým a funkčním mobilním telefonem
-           v neznámém lese by se skupinka měla držet pohromadě
-           mít se stále s ostatními členy skupiny na dohled
-           nechodit do hlubokého lesa
-           svěřit se příbuzným nebo známým, do kterých lokalit odcházíme
-           kdo trpí závažnou chorobou, musí mít u sebe potřebné léky
 
Co když v lese ztratím orientaci:
-           nepanikařit
-           držet se při hledání cesty jednoho směru
-           nechodit stále do kruhu nebo chaoticky měnit směr
-           funkčním telefonem si přivolat na místo pomoc
 
 
 mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
25. březen 2015
 
Odkazy do noveho okna

Cvičení TR - 2

Cvičení TR - 2 

Detailní náhled

Cvičení TR - 3

Cvičení TR - 3 

Detailní náhled

Cvičení TR - 4

Cvičení TR - 4 

Detailní náhled

Cvičení TR - 6

Cvičení TR - 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem