Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

V lednu výrazně vzrost počet případů vloupání do domů a bytů

KRAJ: Majitelé zlodějům často usnadňují práci. 

Jihomoravští policisté od začátku ledna zaznamenali výrazný nárůst případů vloupání do bytů a rodinných domů. Od začátku ledna už evidujeme 133 případů krádeží vloupáním, což je o 35 více než za stejné období loňského roku. Nejvíc případů se odehrálo v Brně a to 64 (nárůst o 21 oproti lednu 2013) a na Brně venkově (26, nárůst + 5). Kriminalisté v součinnosti s uniformovanými policisty intenzivně pracují na objasnění těchto případů a dopadení pachatelů. K zabezpečení svého majetku by však měli přispět i sami obyvatelé bytů, bytových a rodinných domů. Zabezpečení je vždy individuální podle toho, jestli se byt nachází v přízemí či pod střechou, jak vysoko jsou okna, v jaké lokalitě se nemovitost nachází a podobně. Přesto platí několik základních doporučení, které mohou případným zlodějům zkomplikovat práci a odradit je od pokusu o vloupání do vašeho bytu nebo domu. Často se zloději dostávají dovnitř přes vstupní dveře. Ty bychom měli zvolit bezpečnostní, vyztužené a s kvalitním zámkem. Překonání takových dveří je obtížné a časově náročné a už tento fakt může odradit případné zloděje. Zabezpečit je nutné i okna a balkonové dveře – mechanicky například mřížemi, nerozbitnou fólií na skla nebo elektronickým alarmem. V blízkosti domu nenechávejte žádné nářadí, které by mohli potenciální pachatelé využít ke vstupu dovnitř – sekerky, žebříky, trubky apod. Prostranství před objektem by mělo být dobře osvětlené, vhodné je použít spínače světel, které se aktivují při pohybu. Samozřejmostí je důkladné zamykání všech dveří a zavření oken před odchodem z bytu, a to i pokud víte, že odcházíte jen na krátkou dobu.        
 
Opatření k ochraně majetku je třeba přijmout zejména před odjezdem na dovolenou. V souvislosti s nadcházejícími jarními prázdninami policisté doporučují, abyste si cenné předměty, šperky a finanční hotovost uschovali např. do trezoru v bance. O své odjezdu a nepřítomnosti v bytě se příliš nezmiňujte širokému okolí (pozor na šíření této informace po sociálních sítích!) a pokud máte možnost, požádejte spolehlivého souseda nebo příbuzného, aby na váš byt dohlédl – vybraná schránka, rozsvícená světla a pohyb v bytě navodí dojem, že byt není opuštěný. Pro tento účel je možné použít také časové spínače.
 
Pokud zjistíte, že i přes všechna opatření k násilnému vniknutí do bytu či domu došlo, rozhodně nevstupujte dovnitř – pachatel nebo skupina pachatelů by ještě mohli být uvnitř a mohli vás ohrozit. S ničím nemanipulujte a rozhodně neuklízejte, abyste nezničili stopy, které jsou pro policii velmi důležitým vodítkem při pátrání po pachateli. Ihned zavolejte na linku 158 a počkejte na příjezd policistů. Stejně tak nebuďte lhostejní a obraťte se na bezplatnou linku 158 v případě, že uvidíte kolem rodinných domků nebo bytů vašich sousedů podezřelé osoby.
 
mjr. Petra Vedrová, 12.2.2014
 
Zvukový záznam: vloupání_1202.mp3

vytisknout  e-mailem