Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

V kyberprostoru mají stálé žně

KRAJ: Benefit internetových podvodníků se vyhoupl jen za včerejšek na skoro půldruhého miliónu korun. 

Více než půldruhého miliónu je zisk internetových podvodníků z včera oznámených případů týkajících se trestné činnosti v kyberprostoru.

Použité sportovní vybavení chtěla prostřednictvím internetové aplikace prodat za sedm stovek čtyřicetiletá žena z Brněnska. S kupujícím se rychle dohodla na podmínkách, v nichž byla výplata peněz prostřednictvím odeslaného odkazu. V něm žena vyplnila potřebné údaje včetně přístupových kódů do internetového bankovnictví. Podvodník nejenže nezaplatil požadovanou částku, ale odčerpal z konta skoro sto tisíc korun. Navíc pak požádal o stopadesátitisícovou půjčku.

Navlas stejný scénář se odehrál na Břeclavsku s tím rozdílem, že o čtyři roky mladší žena prodávala obnošené svršky. Po poskytnutí přístupových údajů na jejím účtu proběhla během krátké doby celkem třicítka transakcí. Jejich výsledkem byla  ztráta nejméně sto tisíc korun.

Na Hodonínsku pak prodávala čtyřiadvacetiletá žena dětskou autosedačku. Její ztráta nakonec činí padesát tisíc korun.

Opravdu zajímavou částku získal zatím neznámý pachatel na Znojemsku. Po nabourání se do internetové komunikace tamní firmy oklamal účetní, která na jeho konto odeslala platbu za fingovanou fakturu. Škoda je v tomto případě více než šest set tisíc korun.

Podobnou částku získal ve stejném regionu podvodný investor. Toho oslovila padesátiletá žena toužící investovat do cenných papírů. Po zaplacení vstupního poplatku si nainstalovala do svého počítače software na jeho vzdálenou správu. Pak už měl pachatel snadnou roli. Šikovně požádal o více než půlmiliónový úvěr. Získané prostředky pak obratem převedl na jiný účet.

Na poslední chvíli se ochránila před možnou pohromou osmačtyřicetiletá žena ze Znojemska, která chtěl prodat za dvě stovky plavecké ploutve. Podvodníkovi poskytla požadované údaje ke svému bankovnictví. Když jí ale přišel požadavek na potvrzení platby, zámysl podvodníka odhalila a svůj účet si zablokovala.

por. Bohumil Malášek, 19. ledna 2023

vytisknout  e-mailem