Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V Krkonoších začíná sezóna

Preventivní informace pro občany 

O nadcházejícím víkendu od pátku 18. 12. se naplno rozjíždí v našich nejvyšších horách - Krkonoších zimní sezóna. Počasí dovoluje umělé zasněžování a v nejvyšších polohách napadlo i několik desítek centimetrů přírodního sněhu. Provozovatelé lyžařských vleků hlásí skvělé sněhové podmínky a proto spouští téměř všechny lyžařské vleky. Většina horských středisek tedy otevře své skiareály a do hor začnou najíždět turisté a milovníci zimních sportů.
Na tuto situaci samozřejmě reaguje i policie a proto bychom rádi upozornili všechny občany na některé skutečnosti, na které je třeba si dát velký
pozor.
Policie České republiky trutnovského regionu žádá všechny motoristy, kteří přijíždějí do horských středisek východních Krkonoš o ohleduplnost a trpělivost. Parkovací plochy ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a dalších střediscích nejsou nafukovací.
Dbejte prosím pokynů policistů a odstavujte vaše automobily na doporučená místa. Špatně zaparkovaná vozidla mohou být příčinou pozdního příjezdu vozidel záchranného systému na místa, kde došlo k úrazu či požáru.
Řidiči by měli rovněž myslet na nebezpečí smyku či delší brzdnou dráhu v důsledku namrzlého povrchu vozovek. Krkonošští policisté žádají všechny motoristy, aby dodržovali pravidla silničního provozu a jezdili s co nejvyšší opatrností.
Zimní sezóna však neláká jen poctivé občany, ale do hor se stahují i zloději, kteří se specializují na majetkovou trestnou činnost. Jedná se zejména o kapsáře, zloděje zimní výbavy, ale i osobních motorových vozidel.
Policie České republiky žádá všechny návštěvníky Krkonoš, aby si vždy zkontrolovali svá vozidla, zdali jsou řádně uzamčena a zabezpečena proti krádeži. Nenechávejte volně odloženou zimní výbavu na sněhu. Při stravování je lepší mít svoje lyže nebo snowboard stále na očích.
V přeplněných restauracích, barech a bufetech mějte vždy pod kontrolou své osobní věci a cennosti, dbejte na zavřené nebo zipem uzamčené kapsy. Zloději čekají na vaše chyby, které jsou mnohdy zcela zbytečné.
Na sjezdovkách dodržujte pravidla bezpečnosti a ohleduplnosti. Ne každý lyžař či snowboardista je vrcholový sportovec. Je dobré si uvědomit a policejní statistiky jsou nekompromisní, že každý rok záchranáři při zimních sportech ošetří desítky úrazů. Každým rokem si však hory berou i daň nejvyšší a tou je lidský život.

por. Bc. Jiří Prouza
17. 12. 2009
 

vytisknout  e-mailem