Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V kontingentu jsou zkušení záchranáři

Rychlý zásah policistů pomohl zachránit lidský život. 

Základním úkolem policistů vyslaných k ochraně hranic do Severní Makedonie je zabránění nelegálnímu vstupu osob do země a jejich zajištění v případě, že už jsou na území Makedonie.  Tyto úkoly profesionálně plníme již pátým rokem. Během služby se však ve vteřině může stát, že z hledané osoby se stane těžce raněný, který potřebuje bezodkladnou pomoc.

Důkazem je víkendový zásah ve velmi obtížném terénu, kde trojice policistů objevila dva těžce zraněné muže, které bylo třeba velmi rychle ošetřit a transportovat do nemocnice. V každém služebním vozidle, které v zahraničí působí je pro tyto účely záchranářský batoh, který umožňuje základní ošetření a stabilizaci zraněných osob.

Pro případ závažných zdravotních komplikací je součástí kontingentu také několik zdravotníků, kteří mají zkušenosti s řešením akutních zdravotních stavů. Bezprostředně po nálezu zraněné dvojice tak na místo vyjel i velitel kontingentu a dva zdravotníci s výbavou pro stabilizaci a transport osob z obtížně přístupného terénu, oba sice mimo službu, ale prakticky nepřetržitě připraveni k nasazení.

Vážněji zraněný muž utrpěl pádem z velké výšky otevřené zlomeniny dolních končetin, byl podchlazený a v šoku.  Podle druhého muže k jejich zranění došlo v noci a jejich skupina migrantů je nechala na místě bez pomoci.  Transport vyžadoval použití dlah a znehybnění v nosítkách a zároveň velké fyzické úsilí policistů. Vzhledem ke strmému terénu bylo nutné zraněné transportovat kilometr po železničním náspu, než bylo možné bezpečně vystoupat na cestu a muže naložit do vozidla.

Předání zraněných do péče makedonským zdravotníkům se pak uskutečnilo po několika kilometrech jízdy terénem na místě bezpečném pro manipulaci s nosítky.

Bez včasného a vysoce profesionálního zásahu policistů by se naděje na přežití minimálně u jednoho z mužů výrazně snížila a tento zásah jen posílí vynikající jméno, které tu čeští policisté mají.

kpt. David Schön
10. srpna 2020

vytisknout  e-mailem