Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V kavaráně Pošta byla premiéra preventivních videoklipů

LIBEREC - Akce nazvaná "Kabaret U Šmejda" se konala v úterních odpoledních hodinách v kavárně Pošta. Byly zde poprvé představeny nové videoklipy varující před podvodnými praktikami šmejdů. 

V úterý 19. prosince 2017 se v odpoledních hodinách v prostorách kavrány Pošta konala slavnostní premiéra představení nových preventivních videoklipů varujících seniory před podvodnými praktikami šmejdů, a to za účasti všech aktérů, kteří ve videoklipech účinkují.

Na akci nazvané "Kabaret U Šmejda" byl představen nový společný projekt Magistrátu města Liberce, Divadla F.X. Šaldy a Komunitního střediska Kontakt Liberec.

Úvodní slovo patřilo náměstku ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Pavlu Bartošovi, který přivítal přítomné v secesních prostorách kavárny Pošta. Dále uvedl, že problematika podvodů páchaných na seniorech nás trápí stále a případů bohužel neubývá. Denně na Integrovaném operačním středisku řešíme 150 - 200 oznámení různého charakteru, což není málo. Občané se však mohou na nás vždy s důvěrou obrátit s žádostí o pomoc i radu. 1
 

S myšlenkou vzniku videoklipů přišel náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu PhDr. Ivan Langr.

Náměstek primátora uvedl, že je rád, že Liberec je zatím v boji proti tzv. šmejdům velmi úspěšný, šmejdi se zatím prokazatelně Liberci vyhýbají. Samozřejmě to dle něj neznamená, že můžeme polevit, protože šmejdi budou vždy o kus před námi. Naším cílem je vzkázat jim: "Nechceme vás tady!"

Videoklipy jsou celkem tři.  Prvním je „Zloděj“, který poukazuje na schopnost šmejda vnutit se do bytu a ukrást schované úspory. Druhý videoklip, nazvaný „Telefon“, varuje před nevýhodnou nabídkou sim karty a třetí, symbolicky pojmenovaný „Láska prochází žaludkem“, ukazuje podomní prodej předražených hrnců.

Základní distribuce videoklipů pak bude probíhat prostřednictvím informačních kanálů města a Komunitního střediska Kontakt. 

Podle ředitele Komunitního střediska Kontakt Michaela Dufka sice protišmejdí osvěta směrem k libereckým seniorům funguje na jedničku, ale je potřeba v ní pokračovat. „Pořád je tu celá řada lidí, kteří říkají ´mně se to stát nemůže´, a toho se bojím, protože takoví lidé mohou hrozbu šmejdů velice snadno podcenit a stát se jejich obětí."  uvedl Michael Dufek.

Mediálním partnerem projektu je TV RTM plus.

O hudební doprovod celé akce se postarala hudební skupina Dixieland.

 

20.12.2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem