Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

V Jihočeském kraji došlo v lednu letošního roku k padesáti případům vloupání do automobilů

Jihočeský kraj - V loňském roce ve stejném období bylo o pětapadesát případů více. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Hned dva případy vloupání do vozidel šetří od včerejších odpoledních hodin policisté z obvodního oddělení České Budějovice. V prvním případě se zatím neznámý zloděj vloupal do automobilu, který měl jeho majitel zaparkovaný v Rudolfovské ulici v krajském městě a z vozidla ukradl autorádio a finanční hotovost ve výši 200 Eur. Poškozenému majiteli vozidla a věcí způsobil zloděj škodu ve výši 17 000 korun.
 
K druhému případu vloupání do vozidla vyjížděli českobudějovičtí policisté do ulice Kostelní. V tomto případě si zloděj jako lup odnesl značkový batoh,  hard disk a sluchátka. Poškozené ženě způsobil zloděj krádeží věcí škodu za bezmála 6 000 korun a poškozením okna škodu ve výši 1 000 korun.
 
V obou výše uvedených případech se zloděj dopustil trestného činu krádeže. Jihočeští policisté šetří jen za první měsíc tohoto roku již padesát případů vloupání do vozidel, z nichž k nejvíce případům došlo na území krajského města, a to k šestnácti.
 
Připomeňme si tedy pár základních rad a tipů, jak předejít vloupání do vozidla.
 
Parkování
 
Nejbezpečnější parkování je v garáži nebo na hlídaném parkovišti. V ostatních případech parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech, nejlépe poblíž Vašeho domu, abyste na vozidlo viděli. Praktické je parkovat blízko chodníku či obrubníku, abyste snížili riziko odcizení kol.
 
Auto není trezor!
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci jako například oblečení. I zdánlivě „bezcenná“ věc může pachatele nalákat.
 
Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí
Nikde, zejména pak před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při vloupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy s sebou.
 
Autorádio bývá velké lákadlo
Při koupi autorádia či vozidla dejte přednost rádiu s odnímatelným panelem či rádiu s možností vyjímání. Rádio či odnímatelný panel nikdy ve vozidle nenechávejte a vyjímejte také kódovou kartu autorádia. Rádio neschovávejte v autě, zejména ho nevkládejte do odkládacích prostor.
 
Klíčky od vozidla
Pečlivě se starejte o klíčky od vozidla. Zbytečně je nikomu nesvěřujte, zejména ne cizím osobám. Nenoste je po kapsách, odkud by vám mohly vypadnout nebo být odcizeny. Nenechávejte je volně přístupné v odloženém oblečení (při návštěvách divadel, u lékaře, v restauraci, ve sportovních zařízeních apod.) Náhradní klíče mějte vždy na jiném místě, rozhodně ne ve vozidle.
 
Před odchodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.
 
 
por. Bc. Lenka Holická, pisjc@mvcr.cz
 
20. února 2012
 
 

 

vytisknout  e-mailem