Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bezpečnostní opatření v Jihlavě

JIHLAVA: Policisté připravují rozsáhlá bezpečnostní opatření kvůli shromáždění extremistické Dělnické mládeže.  

V sobotu 18. února 2012 se v Jihlavě uskuteční shromáždění Dělnické mládeže na podporu Srbska a proti násilnému odtržení srbské provincie Kosovo. Akce je řádně oznámena Magistrátu města Jihlavy.
 
Podle dostupných informací, které zveřejnili pořadatelé akce na svých webových stránkách, sraz účastníků je plánován ve 14.00 hodin na autobusovém nádraží v ulici Jiráskova v Jihlavě. Odtud se chtějí účastníci shromáždění vydat na pochod městem. Chtějí projít ulicemi Fritzova a Havlíčkova až na náměstí Svobody, kde by měly probíhat projevy účastníků. Poté by se účastníci měli ulicemi Tolstého a Jiráskova vrátit zpět na autobusové nádraží a zde se rozejít.
 
Účastníci tohoto oznámeného shromáždění se svolávají především prostřednictvím internetu, proto není možné předem stanovit počet lidí, kteří se do Jihlavy chystají. Krajské ředitelství policie kraje Vysočina v souvislosti s konáním této akce připravuje bezpečnostní opatření. Počet policistů, jejich výstroj a výzbroj odpovídá informacím, které máme v tuto chvíli k dispozici.
 
"Budeme posilovat počet policistů pořádkové i dopravní služby tak, abychom byli schopni na vzniklou situaci reagovat. Počítáme s přítomností policistů ze speciální pořádkové jednotky,“ řekl k chystanému bezpečnostnímu opatření jeho velitel plk. Mgr. Karel Sehnal.
V ulicích města Jihlavy se v sobotu objeví také policejní kynologové. Průběh pochodu budou monitorovat policisté služby kriminální policie a vyšetřování, včetně specialistů na problematiku extremismu, zapojí se také členové antikonfliktního týmu. Na zajištění bezpečnostního opatření se podílejí i strážníci Městské policie Jihlava. Počítáme s možností nasazení policejního vrtulníku.
 
Vzhledem k informacím, které se objevují na internetu a některých sociálních sítích, lze v sobotu počítat i s příjezdem odpůrců pochodu. Policisté budou po celou dobu konání shromáždění dohlížet nad dodržováním veřejného pořádku. Rovněž tak v době před zahájením pochodu a po jeho ukončení budou průběžně sledovat a vyhodnocovat pohyb účastníků i odpůrců.
Policie průběžně sbírá a vyhodnocuje informace k chystanému shromáždění a pochodu. „Reálně hrozí narušení veřejného pořádku a páchání trestných činů zejména s rasovým podtextem. Dojde-li k těmto situacím, jsme připraveni proti pachatelům nekompromisně zakročit,“ upozorňuje velitel opatření.
 
Občané a návštěvníci Jihlavy musí v sobotu počítat s určitým dopravním omezením ve městě. V době konání pochodu může být především na ulicích Fritzova, Havlíčkova, Tolstého a  Jiráskova na nezbytně nutnou dobu omezen provoz. V takovém případě budou provoz vozidel řídit podle aktuálního vývoje situace policisté. Poté, co účastníci pochodu projdou daným úsekem, bude provoz opět obnoven.
 
Po dobu trvání bezpečnostního opatření nebude možné využívat halu na autobusovém nádraží v ulici Jiráskova. Hala bude pro veřejnost zcela uzavřena. Příjezdy i odjezdy autobusů na autobusové nádraží by měly probíhat bez omezení. Stejně tak by neměl být omezen provoz městské hromadné dopravy. Nepočítá se ani s žádným přesunem zastávek MHD. Na náměstí Svobody nebude možné po dobu trvání bezpečnostního opatření parkovat. S omezením parkování musí občané počítat i na ostatních místech po trase pochodu. Proto je velice důležité, aby lidé sledovali aktuální přenosné dopravní značení, tohoto dopravního značení dbali a dodržovali také všechny pokyny policistů i strážníků.
 
„Chtěli bychom cestou sdělovacích prostředků požádat obyvatele a návštěvníky města Jihlavy o trpělivost a celkově tolerantní přístup ke všem přijatým, zejména dopravním, omezením,“ žádá občany o součinnost plk. Mgr. Karel Sehnal, velitel bezpečnostního opatření. Žádáme především místní občany, kteří by se chtěli shromáždění zúčastnit jako přihlížející, aby účast na shromáždění a následném pochodu pečlivě zvážili a svoji přítomností se tak nevystavovali zbytečnému riziku. Pokud během shromáždění bude docházet k páchání trestných činů a přestupků, je naší povinností zakročit. Agresivní radikály se budeme snažit podchytit a vyvést z davu už během shromáždění a pochodu. Zákrok vždy přichází až po výzvách, že bude použito donucovacích prostředků. Pokud lidé neuposlechnou, vystavují se nebezpečí, že budou předvedeni pro neuposlechnutí výzvy, anebo dokonce riskují, že mohou při použití donucovacích prostředků utrpět zranění.
 
Informace k průběhu bezpečnostního opatření v Jihlavě můžete průběžně získávat od mjr. JUDr. Dany Čírtkové na mobilním telefonu 725375094. Stejná kontaktní osoba a telefon budou platné také pro sobotní dopoledne, stejně tak v průběhu celého sobotního bezpečnostního opatření. V pátek odpoledne otevřeme na webových stránkách www.policie.cz na hlavní stránce tiskovou zprávu, kterou budeme v průběhu soboty pravidelně aktualizovat. Na této stránce najdete také všechny potřebné informace nejen k průběhu shromáždění, ale také k místu a času případného tiskového brífinku.
 
Důležité upozornění pro novináře:
Pro účast na sobotním shromáždění je z naší strany doporučená akreditace. Akreditace novinářů bude probíhat v sobotu 18. února 2012 od 12.00 do 12.45 hodin v přízemí budovy Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, Vrchlického 46, Jihlava. Novináři, kteří se chtějí akreditovat, musí předložit průkaz totožnosti, novinářský průkaz nebo průkaz prokazující příslušnost ke sdělovacímu prostředku.
Všechny novináře, kteří budou pro své sdělovací prostředky monitorovat průběh shromáždění, zároveň žádáme, aby v zájmu své vlastní bezpečnosti měli během bezpečnostního opatření na sobě oblečeny reflexní vesty a na viditelném místě měli umístěnou vydanou akreditační kartu.
 
Tiskovou zprávu budeme pravidelně aktualizovat.
 

1. Aktualizace -  17. února 2012 v 15.00 hodin:

V souvislosti se zítřejším shromážděním Dělnické mládeže v Jihlavě dojde k omezení provozu všech vozidel na náměstí Svobody a v ulicích Tolstého a Havlíčkova. V sobotu 18. února v době od 13.30 hodin bude pro veškerý provoz uzavřeno náměstí Svobody. Provoz Městské hromadné dopravy (MHD) bude na ulicích Havlíčkova a Tolstého probíhat bez omezení s tím, že autobusy a trolejbusy, které po těchto ulicích jezdí, nebudou od 13.30 hodin zastavovat na zastávce „Dům kultury“ (ve směru k centru města).  Touto zastávkou budou vozidla městské hromadné dopravy pouze projíždět.

 

2.  Aktualizace – 18. února 2012 v 16.30 hodin
 
Příznivci oznámeného shromáždění Dělnické mládeže se začali v sobotu 18. února scházet na autobusovém nádraží v Jihlavě krátce před půl druhou. Na místě se sešlo zhruba šest až sedm desítek osob. Poté se tyto osoby přesunuly ven před halu autobusového nádraží ve směru do ulice Jiráskova, odkud se chystaly na pochod po plánované trase.
 
Příznivci levicových extremistů se chystali na ulici Havlíčkova zablokovat pochod příznivců sdružení Dělnická mládež a tím chtěli narušit plánovanou trasu oznámeného pochodu. Podle dostupných informací se zde se sešlo více než 200 osob. Policejní pořádkové jednotky proto na ulici Havlíčkova zajistili tuto skupinu proti dalšímu pohybu tak, aby nedošlo ke vzájemnému střetu a k narušení veřejného pořádku.
 
Svolavateli oznámeného shromáždění jsme navrhli změnu trasy pochodu a svolavatel s návrhem souhlasil. Pochod příznivců vyšel před půl třetí od budovy autobusového nádraží, šel po ulici Jiráskova, Fritzova a poté zabočil do ulice Chlumova a pokračoval po ulici Havlíčkova na náměstí Svobody, kde se konaly avizované projevy. Po dobu pochodu byla v ulicích, kudy pochod procházel, zastavena na nezbytně nutnou dobu doprava. Poté, co pochod prošel, byla doprava znovu obnovena.
 
Po skončení projevů se v 15.20 hodin průvod z náměstí Svobody vydal po ulici Tolstého směrem k ulici Jiráskova až k hale autobusového nádraží, kam průvod dorazil krátce po půl čtvrté. Na trase průvodu nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku. Svolavatel v 15.34 hodin oznámil rozpuštění shromáždění. V okolí autobusového nádraží na ulici Jiráskova panoval klid, omezený provoz byl pouze na ulci Havlíčkova.
 
Policisté v průběhu odpoledne zajistili jednu osobu. Jde o příznivce levicového extremismu. Tato osoba je  podezřelá z trestného činu násilí proti úřední osobě. V případě prokázání viny bude potrestána odnětím svobody až na čtyři léta. Osoba byla pod vlivem alkoholu, proto byla umístěna na protialkoholní záchytnou stanici Po jejím vystřízlivění budou provedeny další úkony. Dvě osoby policisté zadrželi. I tyto osoby jsou podezřelé z trestného činu násilí proti úřední osobě. V případě prokázání viny budou potrestány odnětím svobody až na čtyři léta.Všechny tři osoby byli muži a pocházeli z Jihlavska.
 
Na ulici Havlíčkova se shromáždili příznivci levicového extremismu, kteří chtěli blokovat oznámený pochod. Proto tato skupina osob byla na ulici Havlíčkova podle zákona o Policii zajištěna. Tyto osoby jsou podezřelé ze spáchání přestupku proti právu shromažďovacímu. Abychom mohli tento přestupek oznámit místně příslušnému obecnímu úřadu, museli jsme zjistit totožnost těchto osob.
 
Další tři osoby byly předvedeny pro neuposlechnutí výzvy.  Dvě osoby byly předvedeny z důvodu zjištění totožnosti.  Jedna osoba byla zajištěna pro podezření ze spáchání přestupku proti zákonu o užívání státních symbolů. Všechny osoby patřily k příznivcům levicových extremistů.
 
Do dnešního bezpečnostního opatření se  zapojilo celkem 350 policistů a strážníků městské policie.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
18. únor 2012
 
 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem