Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V Hradci se kradou octavie

Letos jich zloději odcizili 16 se škodou 3,1 milionů korun  

Krádež octavie - ilustrační foto

Od začátku letošního roku (od 1. ledna do 15. srpna 2011) policisté na Královéhradecku evidují 87 případů odcizených aut. Zloději majitelům způsobili škodu za téměř 9,1 milionů korun. Za stejné období loňského roku (od 1. ledna do 15. srpna 2010) zloději odcizili 46 aut se škodou 6,9 milionů korun.

Za celý loňský rok (od 1. ledna do 31. prosince 2010) jsme evidovali 81 případů, hmotná škoda dosáhla částky 8,8 milionů korun. Za stejné období předloňského roku (od 1. ledna do 31. prosince 2009) policie zaznamenala 105 odcizených vozidel s celkovou hmotnou škodou 20,5 milionů korun.

V letošním roce (2011) zloději odcizili 16 vozů Škoda Octavia se škodou přes 3,1 milionů korun. Z toho v letošním srpnu zloději ukradli 5 aut Škoda Octavia s celkovou hmotnou škodou přes 1,2 milionů korun.
Poslední dva vozy zcizili zloději v krajském městě v noci na pondělí 15. srpna 2011. Majitelům způsobili škodu za 450 tisíc korun.

Jeden z vozů si zloději vyhlédli na Moravském Předměstí v Hradci Králové. Oznamovatel nechal firemní vůz zaparkovaný na parkovišti před domem v Selicharově ulici v neděli 14. srpna 2011 v podvečer kolem sedmé hodiny. Na místo se vrátil druhý den kolem třičtvrtě na osm ráno, když chtěl autem odjet pryč, vůz tam již nenašel. Škodu na sedm let starém vozidle šedé metalízy oznamovatel předběžně odhadl na 150 tisíc korun. Podle motoristy bylo vozidlo uzamčené centrálním zamykáním. Navíc byl vůz zabezpečen proti krádeži, a to zámkem řadící páky. Policisté po vozidle značky Škoda Octavia registrační značky 2H4 1850 ihned vyhlásili celostátní pátrání.

Druhý vůz se zlodějům zalíbil na Novém Hradci Králové. Podle majitele vůz zaparkoval na parkoviště před domem v Durychově ulici v neděli 14. srpna 2011 kolem páté hodiny odpoledne. Nejprve uzamkl řadící páku a potom dálkovým ovládáním uzamkl celé vozidlo. Přitom ještě než odešel domů, zkontroloval uzamčení auta. Když se přesvědčil, že všechny dveře včetně kufru jsou v pořádku, odešel. Následující den (15. srpna 2011) kolem třetí hodiny odpoledne již vůz na parkovišti nenašel. Automobil šedé metalízy značky Škoda Octavia registrační značky 4H2 4380 někdo ukradl. Zhruba dva roky starý osobní automobil si majitel cení na 300 tisíc korun. I po tomto vozidle policisté ihned vyhlásili celostátní pátrání.

Policistům se prozatím nepodařilo dopadnout zloděje aut. Kriminalisté předpokládají, že krádeže mají na svědomí stejní zloději.

V obou případech se zloději dopustili přečinu krádeže. V případě dopadení jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Případní svědci, kteří by zaznamenali jakékoliv informace o pohybu vozidel, mohou volat Policii České republiky na bezplatnou telefonní linku 158.

Prevence: zabezpeční vozidel
Více: Rok zabezpeční vozidel

nprap. Anna Pešavová - 16. srpna 2011 (13:36)

 

 

 


 

vytisknout  e-mailem