Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V hledáčku zlodějů se ocitla jízdní kola

NÁCHODSKO - Horská kola zmizela ze sklepních kójí. 

linka 158Ilustrační foto/Policie ČRPolicisté z obvodního oddělení v Jaroměři pátrají od čtvrtka 15. 8. 2019 po dvou horských jízdních kolech a pachateli, či pachatelích, kteří je odcizili. Majitel nahlásil krádež dvou jízdních kol ze sklepních prostor bytového domu ve čtvrti Pražské Předměstí, které dosud nezjištěný pachatel odcizil zřejmě v nočních hodinách ze středy 14. na čtvrtek 15. 8. 2019. Do bytového domu se pachatel dostal neuzamčenými vstupními dveřmi, ve sklepních prostorách pak překonal zajištění dřevěných dveří do jedné ze sklepních kójí. Z kóje následně odcizil dvě horská kola značky Felt v hodnotě 26.800 korun.

Policisté případ zadokumentovali a začali vyšetřovat jako přečin krádeže vloupáním. Pachateli za něj hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

            Několik preventivních rad, jak se před krádežemi kol bránit.

 Hlavní je nedat zlodějům šanci, případně riziko krádeže alespoň co nejvíce eliminovat. Použití vhodného zámku je téměř povinností. Ten je sice pro vybavené zloděje překonatelný. Čím je ale zámek kvalitnější, tím větší časový úsek k jeho překonání zloděj potřebuje, a tím také více riskuje, že bude při krádeži přistižen.  Uzamknout kolo je vhodné i v okamžiku, kdy jej ukládáme do sklepních prostor nebo jej přepravujeme, a to jak na střeše, tak i závěsu automobilu. Dalším z rizikových faktorů je volba místa, kam jízdní kolo, byť jen na krátký okamžik, odstavíme. Nejvhodnější je mít tento prostor stále alespoň vizuálně pod kontrolou. Také místům pod dohledem kamerových systémů se místní zloději raději vyhnou. Vedle uzamčení kola či jeho připoutání k pevnému předmětu se v dnešní době setkáváme i s elektronickým zabezpečením jízdních kol. Pohybová čidla spojená s akustickým, případně telefonickým alarmem, jsou relativně drahá a většinou se jedná o amatérské systémy. Zde mají výrobci zabezpečovacích zařízení, případně samotní výrobci jízdních kol, ještě široké, zatím nezorané pole působnosti. A jízdní kola, která dnes stojí i řádově desítky tisíc korun, si tato zabezpečení určitě zaslouží.

odstavené kolo na chodbě domu.jpg odstavené kolo na chodbě
          Policie v rámci svých preventivních opatření nabízí i možnost zaregistrovat si své jízdní kolo v policejní databázi. Stříbrná nálepka na rámu kola pak mnohé zloděje odradí. I těm zlodějům, kteří neodolají, musí být jasné, že takovéto kolo je pak jako celek hůře prodejné. A kupující, který si pořídí poměrně kvalitní kolo za neúměrně nízkou cenu a navíc od pochybného prodejce, musí počítat s tím, že policejní kontrola případně nelegální původ kola odhalí a jemu pak zůstane jen trpká zkušenost, že nákup z „neověřené druhé ruky“ se určitě nevyplatí. I zde platí zákon, že kde nebude poptávka, nebude ani nabídka a kola se pak krást nebudou.
         
          Žádné z těchto opatření však není stoprocentní. Policisté proto doporučují úměrnou kombinaci jednotlivých bezpečnostních prvků. Podceňovat zloděje a myslet si, že nám se to nemůže stát, se nevyplácí. Proto nebuďme lhostejní k dění kolem sebe.
         

por. Mgr. Eva Prachařová
16. 8. 2019 v 11.45 hodin

vytisknout  e-mailem