Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

V hledáčku zlodějů se ocitla drahá jízdní kola

BLANENSKO: Majitelům vznikla škoda za bezmála 630 tisíc korun. 

Pro cyklisty začala sezóna, avšak příznivé období nahrává také zlodějům jízdních kol. Své o tom vědí poškození občané, kteří oznámili krádež jízdních kol za poslední měsíc.

Během května bylo odcizeno na Blanensku šest jízdních kol za nemalé peníze. Kola pachatelé ukradli z pozemků rodinných domů.

V prvním případě si na své přišel zloděj, který se v středu 12. května ve večerních hodinách mezi půl desátou a desátou vloupal do garáže rodinného domu v Blansku-Horní Lhotě. Zde vniknul neuzamčenou brankou na pozemek a následně vytlačil dveře od garáže domu. Odtud odcizil dvě horská jízdní elektrokola zn. Crussis, a to dámské elektrokolo oranžovo-modro-bílé barvy a pánské elektrokolo červeno-žluté barvy v celkové hodnotě 80 tisíc korun.

O týden později vnikl dosud neznámý pachatel na oplocený, ale neuzamčený pozemek rodinného domu, v ul. Křížkovského v Blansku. Za domem odcizil volně odstavené horské kolo zn. Pells, červené barvy v hodnotě 13 tisíc korun.  

V posledním případě zmizela tři drahá jízdní kola v blanenské části Češkovice. Zde během úterního večera 25. května mezi osmou a jedenáctou hodinou vešel zloděj neuzamčenou brankou k otevřené garáži rodinného domu. Nejdříve prohledal zaparkované vozidlo, kde z přihrádky vozu odcizil finanční hotovost ve výši 1300 Kč a ze sedadla spolujezdce odloženou dámskou peněženku v hodnotě 18 tisíc korun, ve které se nacházely doklady, platební karty a finanční hotovost ve výši 1200 Kč. Poté ve zcela nedostatečně zabezpečeném přístřešku u domu   našel pachatel doslova poklad. Odcizil totiž tři velmi drahá jízdní kola, která si majitelé pořídili za více jak 540 tisíc korun. Jedná se o horská kola zn. Santacruz  a zn. Evil  a  elektrokolo zn. Specialized.

Majitelům vznikla škoda odcizením kol za bezmála šest set třicet tisíc korun. 

Případem se zabývají blanenští policisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody, za což pachateli v případě dopadení a následného odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

V souvislosti s pátráním po těchto věcech se obracíme s žádostí o pomoc na veřejnost. Věnujte prosím pozornost možnému pohybu uvedených věcí, jejich prodeji či nabídce. V případě jakýchkoliv poznatků k odcizeným věcem kontaktujte prosím bezplatnou tísňovou linku 158 nebo přímo obvodní oddělení Blansko na tel. 974 631 396.

Apelujeme tímto na občany, aby dbali na zajištění svého majetku. Příležitost dělá zloděje. O tom se bohužel přesvědčilo několik poškozených majitelů kol. Níže uvádíme několik rad, jak snížit riziko krádeže.

Jak si své jízdní kolo bezpečně zajistit a předejít krádeži:

- při odstavení jízdního kola na ulici použijete vždy bezpečnostní zámek a snažte se kolo připoutat  

   k pevnému bodu (bezpečnostní stojan, zábradlí, sloup)

- zabezpečení jízdního kola pomocí zabezpečovacího systému je třeba využít i při ukládání kola do

   sklepní kóje a na balkony

- jste-li ve skupině dalších cyklistů je přednost fyzické přítomnosti další osoby u odstavených kol

- pokud ukládáte jízdní kolo do společných prostor domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří do

   objektu, ale i do společných prostor, kde jsou kola uskladněna, a i zde využijte bezpečnostní stojan

   nebo systém

- ani na vlastních pozemcích neponechávejte volně odložená kola, neboť i zde je nutnost svá jízdní

  kola ochraňovat, a to opět využitím bezpečnostního systému nebo uložením do přilehlých prostor

  pod bezpečnostním zámkem.

por. Mgr. Lenka Koryťáková, 2. června 2021

Odkazy do noveho okna

1 kolo 1

1 kolo 1 

Detailní náhled

2 kolo 2

2 kolo 2 

Detailní náhled

3 kolo 3

3 kolo 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem