Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

V hlavní roli figuranti

Cvičení MUZEUM 2018 nebylo pouze o složkách IZS, ale také o figurantech, kterým za jejich pomoc patří jednoznačně veliký dík. 

O cvičení jako takovém zaznělo už mnohé, avšak málokdy jsme se ve svých komentářích věnovali těm, bez kterých by toto cvičení nebylo to pravé ořechové, tedy figurantům.

Na noc z úterý na středu si totiž udělalo volno hned dvě stě šedesát dívek a žen, chlapců a chlapů. Ti všichni přišli pomoci s dotvořením reálné atmosféry cvičení složek integrovaného záchranného systému, které se, jak dobře víte, uskutečnilo ve středečních brzkých ranních hodinách ve stanici metra Muzeum.

Samotné cvičení se odehrávalo ve středu mezi jednou a čtvrtou ráno, nicméně figuranti měli nástup už dlouho před samotnou akcí. Museli totiž být už ve dvacet hodin na takzvaném seřadišti, tedy v prostorách depa Kačerov, kde na ně čekali maskéři.

K navození co nejreálnější situace byla totiž valná většina figurantů „namaskována“ podle toho, do jaké role byli obsazeni. Nejjednodušší to samozřejmě měli ti, kterým se mělo při cvičení podařit před útočníky utéct, nebo být pouze takzvaně škrábnuti.

Nejvíce času u maskérů pak strávili „těžce zranění“ a „mrtví“, kterých bylo celkově šedesát. Ti měli vlastně celkově tu nejtěžší roli, nestrávili nejvíc času pouze u maskérů, ale také následně na place samotném. S ohledem na svá zranění totiž museli v ohnisku dění zůstat do samotného konce cvičení.

To fakticky znamenalo vydržet ležet na chladné zemi, mnohdy ve velice nepohodlné poloze, několik desítek minut. A jako „mrtví“ měli ještě navíc tu smůlu, samozřejmě nadneseně řečeno, že jim v rámci záchranných akcí věnovali policisté a zdravotníci pozornost až jako posledním.

Není tedy divu, že „mrtví“ figuranti skončili po samotném cvičení zabaleni v termofoliích a s hrnkem teplého čaje v ruce v zázemí cvičení. Tam byl také prostor s nimi krátce pohovořit. Zajímali nás především jejich laické pocity a dojmy z celého dění, kterého byli s ohledem na svou roli „mrtvých“ přítomni od začátku až do konce.

„I když jsme věděli, že se jedná o cvičení, bylo to i tak doslova hrozné. Kdo to nezažije, nepochopí.“ Zaznívalo téměř jednohlasně od všech přítomných. „Cvičení nám otevřelo oči. Takovéto situace jsme do této doby znali pouze zprostředkovaně z televize. Tam jsme navíc mohli vidět jen takové ty „učesané“ záběry. Tady jsme toho byli součástí a prožili jsme si to“.

„Díky dnešní zkušenosti můžeme říct, že policisté, ale i záchranáři, nemají vůbec lehkou práci. Je to šílené, když to zažíváte v reálu, samozřejmě hovoříme o cvičení. Kolem vás zaznívá střelba, křik zraněných, cítíte bezmoc… Teprve teď jsme si uvědomili, jak může být pouhá minuta nekonečná. V takové chvíli byl příchod zachránců doslova vysvobozením z pomyslného pekla“.

Na základě těchto autentických výpovědí „účinkujících“ je opět na místě jim za jejich odpovědný přístup a skvělé herecké výkony blízké realitě poděkovat. DĚKUJEME!

Další videa a příspěvky k tématu:

https://youtu.be/XjMPCAN1Ses

https://www.youtube.com/watch?v=6vQ-EL6x2Ps

https://www.facebook.com/PolicieCZ/?hc_ref=ARTSBIoGINijzudFODozo4hHHAHVB0306L5jNJe9dltyjp_NcoXVqBjqza6_7daKz-c&fref=nf

https://www.youtube.com/watch?v=3Ierde6f9A0&index=6&list=PL7q4z0ZRpaLByRs-B9_NUebZ030wZsdme

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy - 21. června 2018

vytisknout  e-mailem