Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Drážďanech vybuchla část bomby z války, evakuováno bylo 9000 lidí

24. května 2018 V Drážďanech v noci při zneškodňování explodovala část letecké pumy z druhé světové války. Podle agentury DPA nikdo nebyl zraněn. Kvůli akci bylo z oblasti evakuováno téměř devět tisíc lidí. Odborníci budou ve zneškodňování pokračovat až poté, co se bomba ochladí. 

Oblast podle listu Sächsische Zeitung nicméně zůstává uzavřena, nelze totiž vyloučit, že by mohly vybuchnout další části bomby.
Britskou leteckou pumu našli dělníci v úterý odpoledne při stavebních pracích necelé dva kilometry severozápadně od drážďanského hlavního nádraží. Policie původně plánovala, že bude bomba zneškodněna ještě v noci na středu. Průtahy v evakuaci a dodatečné rozšíření evakuační zóny však vedly k odkladu. 

Postiženou oblast muselo opustit zhruba 8 700 lidí, evakuovány byly mimo jiné domov důchodců a pečovatelský dům, ve kterých žije asi 240 lidí.

Policie zneškodnění pumy předem označila za náročný akt s tím, že je 50procentní riziko, že trhavina exploduje. Dělníci totiž během výkopových prací zarazili roznětku hlouběji do nitra pumy, což hrozilo výbuchem při jakákoli další manipulaci.
Pyrotechnici se proto zneškodnění rozhodli provést dálkově s pomocí zařízení na vyjímání roznětky. Kolem pumy policie postavilabariéry, aby v případě výbuchu minimalizovaly škody.

I více než 70 let po konci druhé světovéválky jsou podobné evakuace v Německu poměrně běžné. Největší podobnou akcí v poválečných dějinách země byla loni v září evakuace více než 60 000 obyvatel ve Frankfurtu nad Mohanem. Letos v dubnu se pak muselo evakuovat asi 10 000 lidí v Berlíně. V celém Německu se každý rok najde více než 2 000 tun válečných bomb a munice.

V únoru 1945 americká a britská letadla shodila na Drážďany kolem 4 000 tun bomb, které zničily centrum města a zabily až 25 000 lidí.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/drazdany-bomba-evakuace-castecna-exploze-fpm-/zahranicni.aspx?c=A180524_075534_zahranicni_lre
 

vytisknout  e-mailem