Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

V Domažlicích se objevil "skimming"

Policie kontroluje bankomaty 

     Komisaři z oddělení hospodářské kriminality v Domažlicích mají před sebou případ skimmingu. V dolní části domažlického náměstí si totiž pozorný majitel platební karty, který šel vybrat hotovost z bankomatu GE Money Bank hotovost, všiml, že na bankomat někdo nainstaloval skimmovací zařízení. Neznámý pachatel je tak podezřelý ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku ve stádiu pokusu.

Co je to skimming?
Skimming neboli kopírování je neoprávněné získání údajů z platební karty jiného pomocí technického zařízení, které umožní pachateli získat údaje z magnetického proužku, který je umístěn na zadní straně platební karty.

Co je to skimmovací zařízení?
Skimmovací zařízení je technické zařízení, které se vždy skládá ze dvou částí. Toto zařízení, které načítá data z platební karty, pachatel pomocí oboustranné lepicí pásky nebo vteřinového lepidla připevní na vstupní zdířku pro vkládání platební karty. Na vhodné místo na těle bankomatu, například nad osvětlovací těleso, nad, nebo pod monitor, nebo v prostoru pro výplatu hotovosti nainstaluje miniaturní kameru se záznamovým zařízením, které umožňuje získat číselný PIN kód.

Jak poznáme, že se na bankomatu nachází optické zařízení určené pro skimming?
Zařízení je uloženo v liště, která je přizpůsobena konstrukci bankomatu, a to jak barvou, tvarem, umístěním, tak aby pachatel co nejvíc eliminoval možnost jeho odhalení. Tato lišta je lepena na konstrukci bankomatu pomocí oboustranných lepicích pásek nebo lepidlem. Protože není součástí bankomatu, vznikají hrany a mezery mezi konstrukcí bankomatu a vlastním zařízením, které může někdy i překrývat originální prvky bankomatu, jako jsou nápisy a různé plastické prvky.

Policisté prověřují všechny bankomaty domažlického okresu, ale i přesto apelují na lidi, kteří chodí vybírat do bankomatů hotovost, ale i se jen dotazovat na zůstatek finanční hotovosti na jejich účtu:
Mějte svou platební kartu neustále pod dohledem, uchovávejte PIN kód vaší platební karty v naprosté tajnosti. Buďte obezřetní a věnujte zvýšenou pozornost místu, kde výběr provádíte, důkladně si bankomat prohlédněte, zda na něm nejsou provedeny konstrukční změny a úpravy. Při podezření, že na bankomatu je umístěno skimmovací zařízení, neprodleně informujte Policii České republiky prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158.

por. Mgr. Dagmar Brožová
24. ledna 2012
 

vytisknout  e-mailem