Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

V dodávce se tísnilo dvanáct migrantů

KRAJ - Policisté zadržené cizince vyhostili, nezletilé děti bez doprovodu si převzaly orgány sociálně právní ochrany dětí. 

Policisté ze středočeského dálničního oddělení Rudná, ve spolupráci s policisty z hlavního města Prahy, zastavili v tomto týdnu ke kontrole, v katastru obce Loděnice, žluté dodávkové vozidlo značky Nissan s českou registrační značkou. Většina kontrol probíhá spíše namátkově, tato byla cílená. Policisté disponovali informací, že by se uvnitř vozu měli nacházet nelegální migranti.1

Tato informace se po zastavení vozu skutečně potvrdila. Po otevření dveří se uvnitř zavazadlového prostoru tísnilo celkem dvanáct osob, 9 mužů a tři děti. Všechny převážené osoby si převzaly policisté z Odboru cizinecké policie Středočeského kraje a eskortovali je k dalším úkonům. Jak policisté zjistili, jednalo se o občany Sýrie, přičemž jedno ze tří nezletilých děti cestovalo společně se svým strýcem, další dvě bez jakéhokoliv doprovodu. Tyto dvě nezletilé děti si následně převzaly orgány sociálně právní ochrany dětí.

Všem ostatním Syřanům policisté udělili a následně i vydali rozhodnutí o správním vyhoštění z území Schengenu, a to z důvodu nelegálního pobytu na území naší republiky a pobytu bez cestovního dokladu. 

Vozidlo, ve kterém se ukrývalo dvanáct nelegálních migrantů, řídil občan Ukrajiny s povolenou dočasnou ochranou na území naší republiky. Ten si již od kriminalistů převzal usnesení o zahájení trestního stíhání ze zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice podle § 340 odst. 1, 3 písm. a) trestního zákoníku. Policisté současně podali  státnímu zástupci podnět k jeho vazebnímu stíhání, a to z důvodu, aby se neskrýval před trestním stíháním a trestnou činnost neopakoval.

V případě, že jej soud uzná ze zločinu podle § 340 odst. 1,3 písm. a) vinným, hrozí mu trest odnětí svobody od dvou do osmi let.
 

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
13. května 2022
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem