Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

V Dobrovízi je nové stanoviště k vážení kamionů

KRAJ - Spolu s Centrem dopravních služeb policisté kontrolovali a vážili kamióny na novém stanovišti v Dobrovízi zřízeném právě pro tyto účely. 

Kamionová doprava je nedílnou součástí každodenního života na silnicích a dálnicích Česka. Na nich se ale mnohdy pohybují soupravy přetížené, které poškozují komunikace, ale jsou i ohrožením pro další motoristy. 

Nákladní doprava a kontroly s ní spojené jsou tak jednou z hlavních priorit středočeské policie. K těm jsou ale zapotření místa, kam lze kamiony odklánět a kontrolu bezpečně provést. A středočeská policie disponuje od včerejšího dne (17. 5. 2023) dalším místem, kde lze kontroly, spojené i s vážením kamionů, bezpečně zrealizovat. Ve spolupráci s Krajskou správou a údržbou silnic Středočeského kraje a Krajským úřadem Středočeského kraje bylo vytipováno a upraveno pro potřeby policie vážní místo v katastru obce Dobrovíz, mezi dálnicemi D6 a D7. Nové stanoviště by mělo být do budoucna technicky upraveno i pro potřeby Celní správy (rentgenování vozidel), osvětleno a vytvořeno zázemí pro službu konající policisty.

Kontroly probíhaly již během včerejšího dne, kdy policisté zkontrolovali na tomto novém stanovišti 22 nákladních souprav, 2 z toho byly přetížené - jejich řidiče i přepravce oznámili policisté místně příslušným správním orgánům k projednání. V jednom případě porušil řidič tzv. sociální předpisy, kdy nedodržel dobu řízení a bezpečnostní přestávky - tento přestupek bude rovněž na základě oznámení policistů projednávat správní orgán. Oznámen byl i řidič, který neměl v příslušných dokladech zapsané tažné zařízení za vozidlem, a tedy neměl oprávnění mít napojený přívěs. Současně byla vybrána i kauce za přetížený kamion, a to v částce 50 tisíc korun.

Vážní místo bylo oficiálně "otevřeno" pro kontrolu kamiónové dopravy včerejšího dne, a to za účasti náměstka ředitele policie Středočeského kraje plk. Reného Petáka, vedoucího odboru služby dopravní policie plk. Zdeňka Štěpánka, náměstka hejtmanky pro silniční dopravu Karla Bendla a zástupce Krajské správy a údržby silnic Karla Motala, vedoucího oblasti Kladno. 

Středočeská policie využívá k vážení kamionů dva vozy značky Mercedes Benz typu Sprinter pořízené z daru Středočeského kraje, první v roce 2018, druhé obdrželo Krajské ředitelství policie Středočeského kraje v roce 2021. Oba vozy jsou vybaveny technikou potřebnou k vážení vozidel, a to jak metodou stacionární, tak i dynamickou. Uvnitř je také speciální technika sloužící k okamžitému vyhodnocování a zpracování provedených kontrol. Od roku 2018 do současnosti se díky této speciální technice podařilo středočeským policistům zkontrolovat na dva tisíce vozidel a vybrat kauce za více jak dvanáct miliónů korun.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
18. května 2023

vytisknout  e-mailem