Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V boji proti pandemii covidu 19 jsme bojovali na více frontách

KRAJ - Poděkování kolegům. 

V boji proti pandemii jsme bojovali na více frontách

S nástupem druhé vlny pandemie se policisté a občanští zaměstnanci libereckého krajského ředitelství policie zapojili do boje proti koronaviru na více frontách. Osobní nasazení všech zúčastněných si zaslouží, abychom si jejich práci připomněli a touto cestou jim ještě jednou  poděkovali.

Od 9. října loňského roku do letošního 30. dubna vedl kpt. Ing. Jan Daněk vrchní komisař z kanceláře náměstka ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování tým policistů a občanských zaměstnanců Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, který se společně s krajskými hygieniky věnoval trasování. Prioritou bylo urychlené vyhledávání rizikových kontaktů covidem 19 infikovaných osob. Trasování se zúčastnilo celkem 63 zaměstnanců libereckého krajského ředitelství z řad policistů a občanských zaměstnanců.trasovací týmtrasovací tým

Patřila mezi ně i nprap. Bc. Markéta Razáková, vrchní inspektorka oddělení tisku a prevence. Ta se trasování  věnovala celých sedm měsíců. V průběhu služby Markéta obvolávala jak osoby, které byly covid pozitivní, tak i  jejich rizikové kontakty. Kromě toho, že zadávala informace do formulářů trasovacího systému a vypisovala žádanky na testování, také zařizovala, aby za některými seniory nebo fyzicky handicapovanými lidmi přijel odběrový sanitní vůz, pokud by pro ně byla individuální cesta příliš namáhavá. Pozitivně testovaným nařizovala domácí izolaci a jejich rizikovým kontaktům karanténu. Komunikovala s nejrůznějšími typy lidí. S některými se domluvila bez problémů,  a u jiných se setkala s odmítavým postojem, arogantním chováním, anebo dokonce se slovní agresí. Vzhledem k tomu, že u policie není žádným nováčkem a navíc dříve sloužila na hlídkové službě, dokázala vést konstruktivně i hovory s konfliktními lidmi. Těch bylo ale méně, než lidí, kteří jí děkovali za to, že jim předala ucelené informace o tom, co z jejich situace, ve které se z epidemického hlediska aktuálně nacházeli, vyplývá. A dočkala se i  jednoho nevšedního poděkování po odvysílání televizní reportáže, ve které o své činnosti v trasovacím týmu  hovořila. „Velmi mne překvapilo a potěšilo zároveň, když jsem otevřela dopis, který byl adresován na mé jméno na krajské ředitelství do Liberce, a ve kterém mi jeden divák seniorského věku z Vysočiny za moji práci poděkoval zasláním několika básní ze své tvorby.“ Po ukončení činnosti týmu odcházel každý jeho člen zpět na své pracoviště obohacený o velké zkušenosti z oblasti komunikace.

Dne 6. listopadu 2020 nabídl tehdejší ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Vladislav Husák na Krizovém štábu Libereckého kraje nemocnicím v kraji možnost výpomoci dobrovolníků z řad policistů na covidových jednotkách. Tuto příležitost využila českolipská nemocnice, kam už 11. listopadu nastoupila první šestičlenná skupina policistů.v den nástupu do nemocnice v České Lípěprvní den nástupu do českolipské nemocnice

Jednalo se o příslušníky krajské pořádkové jednotky. Jedním z nich byl mjr. Mgr. Miloš Veselý, který se osobně zúčastnil jako dobrovolník výpomoci v nemocnici dvakrát, přičemž každý tento úvazek trval jeden měsíc. Pracoval, stejně jako jeho kolegové,  ve dvanáctihodinových směnách denních a nočních. Do nich se od loňského listopadu do letošního dubna zapojilo celkem 23 policistů, kteří jsou zařazeni nejen na odboru služební přípravy, ale také na obvodních odděleních nebo na službě kriminální policie a vyšetřování. Zpočátku jen ryze mužský tým později doplnila i žena, českolipská vyšetřovatelka por. Bc. Květa Mandíková. Miloš Veselý, stejně jako jeho kolegové a tato kolegyně, vypomáhal na covidových jednotkách jako sanitář a jeho úkolem bylo podávat pacientům stravu, kontrolovat jejich pitný režim, polohovat je, doplňovat nejrůznější zásoby na oddělení nebo nakládat s infekčním materiálem. Přijal je tu přívětivý ženský kolektiv a sestřičky nejvíce ocenily mužskou výpomoc při polohování pacientů. Na otázku, proč se na tuto „misi“ vydal, odpovídá : „V té zlé době jsem chtěl nějak pomoci tam, kde to bylo opravdu zapotřebí.“ Miloš Veselý  viděl na covidových odděleních kolem sebe  hodně fyzického utrpení, stesku po rodině a domově, ale i strachu ze smrti u vážně nemocných pacientů.  Tyto smutné obrazy zůstanou navždy součástí jeho vzpomínek na dobu, kdy v nemocnici sloužil.

Od loňského listopadu do prosince vypomáhali další čtyři dobrovolníci, policisté libereckého krajského ředitelství,  s péčí o necovidové klienty v Domově pro seniory v Horní Libchavě, aby tím ulehčili práci tamnímu přetíženému personálu.

Pokud rekapitulujeme  podoby pomoci v době pandemie, nemůžeme opomenout akci personálního odboru Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, který v listopadu 2020 zorganizoval naše zapojení  do dárcovství krevní plazmy covidovým pacientům nemocnic. První šestice policistů, kteří se vyléčili z onemocnění covid 19,  navštívila v této souvislosti Transfúzní oddělení Krajské nemocnice v Liberci dne 24. listopadu loňského roku, a tu ze stejného důvodu následovalo ještě dalších 54 dobrovolníků z libereckého krajského ředitelství, kteří se podrobili prvotnímu předodběrovému vyšetření krve ke zjištění protilátek nemoci SARS-CoV-2. Největším dárcem krevní plazmy se stal nprap. Martin Bartoš, vrchní inspektor odboru mezinárodních vztahů, který daroval krevní plazmu celkem desetkrát a pomohl tím třiceti pacientům léčeným na onemocnění covid 19.  Kromě toho byl také součástí našeho krajského trasovacího týmu  od počátku loňského listopadu až do konce letošního dubna. Sám si onemocněním covid 19 prošel v mírnější formě, a proto i jeho samotného překvapilo, že se mohl stát dárcem tolikrát. „Krevní plazmu jsem poprvé daroval počátkem loňského prosince a skončil jsem s tím v závěru dubna. Mezi jednotlivými odběry jsem dodržoval povinné dvoutýdenní přestávky. Teď si ale po těch deseti odběrech musí moje tělo trochu odpočinout“, dodává policista s úsměvem.

dárci krevní plazmydárci krevní plazmyNeméně důležitou formou boje proti šíření covidu byla kontrolní činnost policistů cizinecké policie pod vedením mjr. Bc. Jaromíra Habra, vedoucího oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort odboru cizinecké policie libereckého krajského ředitelství. Ti ještě před vypuknutím druhé pandemické vlny v červnu loňského roku začali kontrolovat dodržování izolace u cizinců pozitivně testovaných na covid 19, kteří se v době onemocnění nacházeli v Libereckém kraji na nejrůznějších ubytovnách, ale i v pronajatých bytech. Převážně se jednalo o zaměstnance firem, ve kterých se onemocnění covid 19 poměrně rychle šířilo.  Hlídky  vyjížděly na tyto kontroly na základě požadavku krajských hygieniků a spolu s nimi vyráželi do terénu i příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, kteří naše policisty dovybavili ochrannými prostředky, prováděli dekontaminaci jejich obleků po každé kontrole,  a také je proškolovali v tom, jak mají postupovat při styku s infikovanými osobami. „ Velice si spolupráce s profesionálními hasiči vážím a chci touto cestou poděkovat plk. Mgr. Josefovi Málkovi, náměstkovi ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje pro IZS, který nám zajišťoval po celou dobu  potřebnou součinnost kdykoliv jsme o ni požádali.“ Hlídky cizinecké policie v případě potřeby doplňovali i policisté z pořádkové služby. Na některých výjezdech tito muži doprovázeli hygieniky při testování cizinců na ubytovnách, kde se mohla nákaza šířit.  Zde dohlíželi na to, aby se testování nikdo nevyhýbal a ověřovali totožnost testovaných osob. Současně také prověřovali oprávněnost jejich pobytu na území České republiky. „Na policisty, kteří se těchto výjezdů zúčastnili, jsem velmi hrdý, protože svou službu vykonávali v nelehkých podmínkách  od loňského června až do letošního dubna.“

7. 6.  2021
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

trasovací tým

trasovací tým 

Detailní náhled

nprap. Markéta Razáková

nprap. Markéta Razáková 

Detailní náhled

v den nástupu do nemocnice v České Lípě

v den nástupu do nemocnice v České Lípě 

Detailní náhled

mjr. Miloš Veselý a nprap. Tomáš Tomčiak

mjr. Miloš Veselý a nprap. Tomáš Tomčiak 

Detailní náhled

policisté a ošetřovatelky v domě seniorů

policisté a ošetřovatelky v domě seniorů 

Detailní náhled

dárci krevní plazmy

dárci krevní plazmy 

Detailní náhled

nprap. Martin Bartoš

nprap. Martin Bartoš 

Detailní náhled

mjr. Jaromír Habr

mjr. Jaromír Habr 

Detailní náhled

příprava do služby

příprava do služby 

Detailní náhled

testování cizinců na ubytovně

testování cizinců na ubytovně 

Detailní náhled

dekontaminace po kontrolní akci

dekontaminace po kontrolní akci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem