Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

V blízkosti internetu

ŽĎÁRSKO: Seznámení s chatem a na chatu 

      Hned na začátku mi dovolte, abych první odstavce věnovala těm, kteří nikdy nechatovali. Výraz chat pochází z anglického jazyka. Takže pro ty angličtinou nepolíbené. Slovo chat nemá nic společného s českým chatařením a vyslovuje se jako /čet/. V češtině bychom ho mohli nahradit hovorovým slovem pokec.

     Chat je rozhovor mezi dvěmi a více lidmi v prostředí internetu, který je uskutečňován v reálném čase. Komunikace je většinou prováděna formou psaného textu. Chat je ovšem dál rozvíjen a zdokonalován. Dnes má několik variant. Sítí je možné přenášet zvuk – audiochat nebo obraz – videochat. Oblíbenou formou chatu je instant messaging. Pro ty nezasvěcené uvedu, že pokud od svých dětí uslyšíte, že jsou na /ajsikju/ zkráceně /ajsku/, potom prostřednictvím ICQ využívají právě tuto službu.

    

      Díky chatu se můžete ve virtuální místnosti sejít se známou osobností a ptát se jí na to, co vás zajímá. Taková setkání často nabízí multimedia, která Vás obeznámí, kde a kdy bude celebrita chatovat. Komunikovat však můžete prakticky s kýmkoliv. Stačí se zaregistrovat a vstoupit do některé z virtuálních místností, kde se diskutuje na pro vás zajímavé téma. Nebo můžete chatovat s vašimi přáteli na sociálních sítích nebo na některém instant messagingu. Je tedy nutné si uvědomit určitá rizika, která jsou s chatováním spojená. Položme si  otázku, zda Váš potomek navštěvuje chatovací místnosti, které byste schvalovali. Dvanáctileté dítko může na chatu sbírat zkušenosti v oblasti sexu, drog či alkoholu. Proto najděte  chat, který odpovídá věku dítěte a promluvte s ním o možných problémech, do kterých se může při chatování dostat. Existují i chaty s částečným dohledem provozovatele. Ty jsou vhodné pro děti okolo dvanáctého roku věku. Pomohou vám v dodržení jedné zásady bezpečného chatování: Aktivně se vyhýbat lidem a tématům, o které nestojíte. Hlavní zodpovědnost však stojí na Vás.

    

     Pokud si nechatujete s někým, koho znáte z reálného života, nejste schopni spolehlivě ověřit identitu osoby, se kterou si dopisujete.Na sociálních sítích nebo na chatu se můžete seznámit s někým, kdo se Vám bude zdát natolik sympatickým, že se rozhodnete pro osobní setkání. Nikdy však nezapomeňte na dodržení pravidel 1. schůzky. Setkání na veřejném místě. Někomu o schůzce říci a nejlépe, nejít na schůzku sám. A co si myslí o pravidlech Vaše děti? Tak nejčastěji na besedách slýcháme, že veřejné místo je autobusová zastávka, park a hospoda. Autobusovou zastávku a park vyškrtneme hned na začátku. Přestože se jedná o veřejně přístupná místa, může se Vám stát, že se na takovém místě pomoci nedovoláte. A hospoda? No, restaurační zařízení bude pro dospělého vhodné místo na seznámení a nebude zde problém ani doprovodu, který Vám v případě potřeby včas podá pomocnou ruku. Další nápad Vašich dětí, o kterém byste měli vědět, je uskutečnit první schůzku u Vás doma za přítomnosti rodičů. Může Vás těšit, že děti považují domov za bezpečné místo, ovšem už nedomýšlejí, že dotyčná osoba přijde, právě až rodiče doma nebudou. Děti tím také v jednom okamžiku porušily hned dvě zásady bezpečného chatování. Tedy nezveřejňovat osobní údaje a neprozrazovat údaje o svých blízkých. Dotyčný teď už ví, kde bydlíte, kdy chodíte do práce a kdy je Váš byt volný. Pokud tedy nemáte dost štěstí a s vaším dítkem si chatuje někdo s pozměněnou identitou, je v ohrožení Vaše dítě a také Váš byt. Jako rodiče byste měli vědět o aktivitách svého dítěte. Pokud se Vám svěří, že by se chtělo setkat s kamarádem z netu, organizátorem schůzky byste měli být Vy. Vyberte vhodné místo například cukrárnu, knihovnu, klubovnu některého dětského centra i vhodný čas, abyste mohli být nablízku. Zákazy bych to asi neřešila, je pravděpodobné, že dítě si tajně prosadí svou, aniž byste to vy věděli.

    

     Na závěr už jen zmíním, že v případě, že zjistíte nějaké závadové chování na chatu, máte možnost obrátit se na jeho provozovatele nebo na horkou linku pomoci: www. horká linka .cz

 

nprap. Petra Šmídová

23. 2. 2011


 


 


 


 


 

vytisknout  e-mailem