Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

V bitcoinmatech se můžete setkat s preventivním varováním před podvodníky

PLZEŇSKÝ KRAJ - I v našem kraji lze využít bitcoinmaty, které slouží ke směně mezi finanční hotovostí a kryptoměnou. 

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje z odboru hospodářské kriminality prověřují několik případů, kdy se pachatelům podařilo obelstít důvěřivé poškozené. Ve většině případů je podvodné jednání takové, že pachatel prostřednictvím telefonátu osloví jedince a vydává se za pracovníka banky. K tomu využívá legendy, že byl schválen úvěr a snaží se s lidmi navázat kontakt. Pokud dotyčný uvede, že o žádný úvěr nežádal a v uvedené finanční instituci nemá založen účet, podnikne podvodník další telefonát. V této fázi již „vystupuje“ za banku, u které má poškozený finanční účet a sdělí mu, že na jeho účtu došlo k podezřelé aktivitě. Podvodník následně pokračuje způsobem, kdy volané osobě sděluje informace, jak by měla „správně“ postupovat, aby ochránila své finanční prostředky. Vyzve ji k tomu, aby finanční hotovost z účtu neprodleně vybrala, a tu následně vložila do bitcoinmatu přes QR kódy, které ji zašle přes komunikační aplikaci.

S ohledem na to, že objasnění těchto případů je velmi složité, je nutné včas a opakovaně na tento druh trestné činnosti upozorňovat a preventivně působit. Proto se kolegové z odboru hospodářské kriminality iniciativně obrátili na jednoho z majitelů bitcoinmatů, kterého požádali o spolupráci v rovině prevence. Nyní na vybraných bitcoinmatech, a to nejen na území našeho kraje, je upozornění, které varuje před podvodníky. 

V bitcoinmatu se klientům objeví následující:

VOP a provozní řád bitcoinmatu
Při použití BITCOINMATU k nákupu nebo prodeji bitcoinu nebo jiných digitálních měn souhlasíte s provozním řádem a celým zněním VOP uvedených v tomto linku...

Upozornění na podvodné jednání:

Vážení klienti, požadavek třetí osoby, abyste provedli výběr hotovosti z Vašeho bankovního účtu a následný vklad hotovosti do BitcoMatu, není bezpečnostním opatřením bankovních a finančních institucí, ale jedná se pravděpodobně o podvodné jednání. V případě jakýchkoliv pochybnostní vklad neprovádějte a vše oznamte na linku 158.

Před použitím automatu se prosím ujistěte že:

1. Máte plně synchronizovanou peněženku digitální měny.
2. Nakupujte výlučně na svoji peněženku.
3. Do obchodu nejste dotlačeni žádnou třetí stranou, v takovém případě nás okamžitě kontaktujte.
4. Informace jak postupovat naleznete ve video formě na stránce ... nebo youtube. Link: ...

 

Pamatujte na základní a důležité pravidlo, pokud by byl Váš účet opravdu ohrožený, nikdy by Vás žádná bankovní společnost takovým způsobem nekontaktovala, ona sama koná vlastní opatření. 
Nikdy nevkládejte hotovost do bitcoinmatů na žádost osoby, kterou neznáte!
Důkladně čtěte upozornění a věnujte jim náležitou pozornost, abyste nepřišli o své úspory. V případě, že jste se stali obětí podvodníka, neváhejte a obraťte se na linku 158.



kpt. Bc. Hana Kroftová
15. února 2022

Odkazy do noveho okna

upozornění

upozornění  

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem