Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

V bankomatu našla patnáct tisíc, ty poctivě odevzdala

VYŠKOV: Během pár dnů jsme řešili tři případy zapomenuté hotovosti v bankomatu. 

Policisté z vyškovského obvodního oddělení se mimo jiné zabývají v poslední době třemi případy, kdy lidé zapomněli peníze v bankomatu. Vždy naštěstí šlo o poctivé nálezce, kteří bankovky odevzdali. V prvních dvou případech policisté stále pátrají po zapomnětlivých majitelích. 16. února někdo nechal bankovky v hodnotě tisíc korun v bankomatu u obchodního domu Albert. Peněz si všimla zdejší pracovnice. O několik dní později,  19. února v ranních hodinách, našla čtyři tisíce korun rovněž poctivá nálezkyně v bankomatu na vyškovském náměstí. V obou případech lidé bankovky odevzdali na vyškovskou městskou policii, která nám peníze předala. Policisté oslovili příslušné banky a po majitelích bankovek pátrají.

Daleko rychlejší rozřešení měl případ z minulé středy, kdy muž zapomněl v bankomatu větší obnos. Šlo o patnáct tisíc korun. Naštěstí si věc uvědomil za pár minut, nicméně peníze již v bankomatu nebyly. Volal tedy na tísňovou linku policie a zkontaktoval i svoji banku. Malou chvilku po tomto telefonátu se ozvala rovněž na linku 158 žena, která nemalý obnos v bankomatu nalezla. Peníze odevzdala vyškovským policistům. Šťastný majitel tedy mohl daleko klidněji pokračovat za pracovními povinnostmi a na cestě zpět si bankovky na vyškovské policii vyzvedl.

Na závěr je dobré říci, že pokud by si nálezce peníze ponechal, dopouští se protiprávního jednání. I přesto však nelze na poctivost ostatních spoléhat a měli bychom se, i když máme  spoustu starostí, na bankovní transakce soustředit. Zejména si vždy zkontrolovat, jestli jsme si vzali jak platební kartu, tak všechny bankovky. Nezapomínat zakrývat PIN, hlídat si bezpečnostní zónu a PIN k platební kartě mít samozřejmě uložený nejlépe pouze v hlavě.

por. Mgr. Alice Musilová, 2. 3. 2022

vytisknout  e-mailem