Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Užití symbolu Policie České republiky

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal poskytnutí informací o tom, „kdy, kým, pro jaký účel jmenovitě, pro jaké časové rozpětí, bylo poskytnuto osobě“, kterou určil jménem, příjmením, adresou a identifikačním číslem, „právo užívání ochranné známky:

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY, Číslo zápisu: 314735,

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY, Číslo zápisu: 314731,

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY, Číslo zápisu: 314730,

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY, Číslo zápisu: 314726,

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY, Číslo zápisu: 314729,

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY, Číslo zápisu: 314727.“

Ve své žádosti uvedl, že „dle ÚPV je Přihlašovatel/vlastník Česká republika - Ministerstvo vnitra, Nad Štolou 3, 170 34 Praha 7, Česká republika“ a že „dle sdělení MV ČR jsou ochranné známky v gesci Policie ČR, která je samostatným subjektem a uvedené otázky zodpoví“.

Dále se dotazoval, „kde je povolení, nebo souhlas k používání ochranné známky evidováno, pod jakým číslem a kde je uloženo“, případně žádal o zaslání tohoto povolení v anonymizované podobě a v případě, že povolení či souhlas s užitím výše uvedených ochranných známek nebylo určené osobě uděleno či již bylo odňato, požadoval rovněž sdělení této skutečnosti.

Policie České republiky konstatovala, že ochranné známky uvedené v žádosti a zapsané v rejstříku vedeném Úřadem průmyslového vlastnictví představují jednotlivé varianty symbolu Policie České republiky podle § 4 odst. 1 písm. d) vyhlášky č. 122/2015 Sb., o způsobu vnějšího označení, služebních stejnokrojích a zvláštním barevném provedení a označení služebních vozidel, plavidel a letadel Policie České republiky a o prokazování příslušnosti k Policii České republiky (o policejním označení), ve znění pozdějších předpisů. V této souvislosti sdělila žadateli, že symbol Policie České republiky slouží především k vnějšímu označení Policie České republiky a prokazování příslušnosti k ní. Kromě tohoto základního účelu lze symbolu Policie České republiky užít pro účely reprezentační, jimiž se rozumí vnější označení sídelních objektů Policie České republiky ve formě vývěsních tabulí nebo štítů, účely informační, jimiž se rozumí označení organizačních článků Policie České republiky uvnitř objektů, účely administrativní, jimiž se rozumí označení hlavičkových papírů, tiskopisů, jiných písemných dokumentů a vizitek Policie České republiky, a dále pro účely propagační a preventivní, jimiž se rozumí jeho užití zejména v písemných publikacích a elektronických prezentacích činnosti Policie České republiky, na učebních pomůckách, upomínkových a propagačních předmětech Policie České republiky nebo jiného orgánu či subjektu, pokud jsou tyto předměty a materiály součástí preventivního projektu nebo akce propagačního charakteru za účasti Policie České republiky. Užití symbolu Policie České republiky k jiným než výše uvedeným účelům schvaluje policejní prezident na základě písemného návrhu.

Závěrem povinný subjekt konstatoval, že Policejní prezidium České republiky neeviduje žádný schválený návrh užití symbolu Policie České republiky k jiným než výše uvedeným účelům vztahující se k osobě určené v této žádosti o informace.     

PhDr. Jiří Vokuš, 10. července 2020

vytisknout  e-mailem